понедељак, 19. септембар 2011.

Cena izrade sajta



Cena izrade sajta od početka

Posle nekoliko razmenjenih mejlova, posle nekoliko iscrpnih telefonskih razgovora konačno zakazasmo i vidjenje, tj. poslovni sastanak. Behu to mladji biznismeni, dokazani i iskusni preduzetnici.
Sada već može da se iz drugog ugla sagleda hronologija razvoja Intenret edukacije preduzetnika, tj. njihovo upoznavanje sa pojmovima plan izrade sajta,  Internet marketing, optimizacija sajta za pretraživače i svim ostalim što sledi, naši preduzetnici, bračni par, dakle porodični posao, porodični biznis, ostadoše u dilemi.
Prvobitno su želeli jednu stranicu na kojoj će prikazati nekoliko glavnih proizvoda, svoje kontakt podakte i na to bi se sveo sajt. Dakle, tako su oni zamislisli sajt.
  • U redu, koliko para toliko muzike, ali neminovno se postavilo pitanje koja je svrha takvog sajta? 
  • Da li samo da postoji lična karta sajta da bi mogli na vizit karticama prikazati i web adresu ili su nešto drugo zamislili i želeli sa tim sajtom? 
I tu priča dobija malo drugačiji ton i tok. Mladi a iskusni i uspešni preduzetnici su zamislili da im taj sajt bude na dobrim pozicijama na Google. Dakle vidjen u odnosu gde su sajtovi konkurencije, dostupan posetiocima na prvim stranicama i još bolje na prvoj strani Google kada se njihovi proizvodi traže preko ključnih reči. Razumni i poslovni ciljevi. To bih i ja tražio od sajta.


Šta će mi sajt koga niko ne može da pronadje?
Šta će mi sajt koji se za bitne fraze, tj. popularno ključne reči nalazi na n-toj stranici do koje ni najuporniji posetioci neće doći?

I tako, predočismo da takvi ciljevi sajta nisu baš u visokoj korelaciji, sprski vezi, sa početnom namerom od jedne stranice sajta, jer veliki gazda koji rejtinguje sajtove, a to je danas Google, nema baš neki veliki razlog da sajt koji ima jednu stranicu favorizuje u odnosu na sajtove koji imaju mnogo više. Šansa da sajt od jedne strancie bude na dobrim pozicijama u konkurenciji desetina hiljada stranica je baš smešna. Zanimljiva je situacija u kojoj preduzetnici vrlo dobro znaju šta hoće ali kako to oni doživljavaju Internet, izradu sajta i njegovo pozicioniranje na pretraživačima. Naiva ili APP, ako prodje prodje. Naravno, firma koja drži do sebe ne ulazi u projekte u kojima ne postoji realan šansa da sse ostvare ciljevi sa odgovarajućim budžetom.
Malo po malo, pojam po pojam, od naziva domena, hostinga, preko izrade sajta koji je onpage optimizovan, prikladnog CMS rešenja kojim bi se sajtu povećavao broj stranica, do socijalnih mreža i radu na SEO, upoznasmo preduzetnike šta bi sve i na koji način trebalo da se uradi u procesu koji se zove izrada sajta pa sve dok ne dodje do njegovog uspešnog njegovog pozicioniranja na glavnim pretraživačima. Sve su ukapirali, jer tu i nije nešto teško ukapirati. Logika Internet marketinga u krajnjem donosi ciljne klijente, kao što to radi i TV reklama ili novinska ili radijska reklama, pa u krajnjem i bandera reklama.
I tako, kao što reklama koja treba da bude primećena od ciljnih posetilaca ima svoju cenu na gledanim i popularnim medijima bilo koje vrste, tako i uspešna reklama, tj. dobra pozicija sajta na Google, ima svoju cenu.
Preduzetnici su shvatili i prihvatili da im u stvari ne treba sajt od jedne strane nego malo više, jer je to tržišni zahtev kako bi u startu imali proizvod koji bi mogao da se nosi sa sajtovima konkurencije. Da bi makar u šali mogli da kažu i mi konja za trku imamo.



Sve je bilo logično i razumljivo i shvatljivo, dok ne dodjosmo do momenta kada se spomenu cena izrade sajta a kasnije i cene optimizacije sajta, odnosno SEO. Tu se mladi, uspešni preduzetnici nadjoše u čudu.
Više sajt neće da ih košta 50 eurića nego ipak malo više. Jer neće šablonizian sajt, već originalan sajt koji u startu treba da bude onpage optimizovan da bi imao kakvu takvu šansu u borbi za pozicije sa sajtovima konkurencije. Neće sajt koji će biti na 20-toj strani već na prvim strana Google. Neće sajt koji neće imati ciljne posetioce, odnosno hoće sajt koji će im pored imidža donositi posetioce i profit.
Ali, vidi čuda. Ta usluga se plaća. Nije dovoljno samo imati sajt pa da se Google odmah zaljubi u njega zato što se vi zovete Petar Petrović ili Dana Danić. Glavni vleik brat traži od sajta malo više kako bi i dalje mogao da bude ono što jeste, kako bi mogao da rangira sajtove prema logičnim zdravo-tržišno zasnovanim kriterijumima.
Iako posao nije sklopljen firma je dobila uveravanje da ako krenu u proces izrade sajta, to će raditi sanjima. I to je bio pozitivan rezultat jer se kroz edukaciju došlo do klijenta koji u perspektivi zna da uspešne projekte može da radi sa onima koji to znaju i koji su se pokazali i dokazali.









Нема коментара:

Постави коментар