петак, 12. април 2013.

Kursevi za SEO

Kursevi za SEO

Pre svega da demistifikujemo ovu skraćenicu SEO. Dakle, srpski rečeno SEO podrazumeva aktivnosti koje je potrebno raditi da bi se web sajt što bolje rangirao u rezultatima pretrage kod glavnih pretraživačima, pre svega Google. 

Često se pod ovim pojmom podrazumeva i optimizacija sajta. Veoma je važno shvatiti da postoji Internet marketing a da je SEO samo jedan, doduše veoma, deo, tj. segment.

Nekako je lakše u društvu. Mada, nisu baš svi motivi podjednaki a ni korist od mnogih kurseva koji se izvode u režiji stručnih i onim malo manje stručnih.

Svakako, svaki kurs koji svojevoljno slušate i želite da savladate je pozitivna stvar za vas jer znate šta želite i tražite optimalne puteve za upoznavanje i ovladavanje potrebnim znanjima. 

Medjutim, kurs ne može biti zamena za ekspertska znanja i iskutva koja nemate i za koja nemate vremena da ih stičete.



Sredinu je danas teško naći, tj. dobar pekar ne može preko noći da uvodi nekom struju  u kuću ako to nikada nije radio.

Primeri iz prakse


Nedavno sam čuo za slučaj gde su mali, uspešni preduzetnici našli jedan kurs za SEO preko email newsletter-a sa popustom i to na temu SEO (search engine optimization). 

I posle uspešno odslušanih nekoliko časova došli u firmu koja ima tako skoro deceniju iskustva u izučavanju, praćenju i primeni SEO tehnika i usput niz projekata u izuzetno konkurentnim oblastima, a pre svega zasnovanih na Google algoritmima.

I tako, podkovani teorijom, znanjem i trgovčkim veštinama pomisliše da će lako napraviti dobar posao jer bože, to ja malo ovog malo onog, i njihov sajt na ekstra poziciji u izuzetno konkurenciji i svima lepo. 

Ono što su prevideli je ako neka firma može da prati i primenjuje znanja u skladu sa zahtevima Google algoritma, verovatno ume i da ceni svoj rad pa ne bi da dozvolili da ih potceni bilo ko pa ni dobri trgovci.

Elem, kursevi za SEO mogu biti jako korisni kako za one koji se već time bave da malo provere i uporede svoja znanaj i iskustva, tako i za menadžere, vlasnike firmi da bi znali, dakle, da bi znali šta postoji i šta mogu da zahtevaju od firmi sa kojim eventualno saradjuju u oblasti SEO.

Na taj način bi verovatno veoma dobri preduzetnici koji žele da se upute u svet pozicija sajtova u rezultatima organske pretrage, jako brzo shvatili znacaj potrebe rada na SEO kao i stekli dovoljan nivo znaja da sami mogu da prate efekte tog rada.

Rad ne SEO je merljiv i teoretičari bi rekli transparentan. Ovu činjenicu svako onaj ko želi nešto više od sopstvenog sajta treba uvek da ima u vidu kako bi znao da može značajno da utiče na njegov razvoj. 

Pre svega vršeći pravi odabir firme za saranju po pitanju optimizacije sajta, jer ovaj rad još uvek moraju da rade ljudi a značaj i uloga kvalitetnih kadrova u ovoj oblasti je danas tas na vagi koja razdvaja uspešne od onih koji to nisu.

I na kraju umesto zaključka, pre polaska na kurs pročitajte ponešto na temu povećanja posećenosti sajta, rangiranja sajtova, konkurentnosti sajtova, potrebe rada na pozicioniranju sajtova, kako bi na kraju efekti istog bili maksimizirani.

Jedan od najkorisnijih tekstova za početnike ali i one iskusnije može se upravo pronaći na ovom blogu, a na temu optimizacija sajta.


Нема коментара:

Постави коментар