среда, 16. децембар 2015.

Šta je Reddit?

Pa šta je Reddit?



Uobičajeno, Reddit je još jedno mesto za Internet zavisnike koje služi za razmenu i deljenje informacija, kako tuđih tako i svojih.


Kao da nam nije dovoljno društvenih mreža, Fejsbuka, Tvitera, LinkedIna, Instagrama. Naravno, pojavio se i nešto drugačiji sajt i postigao zapaženu popularnost. Način na koji funkcioniše odaje utisak da neće biti samo kratka prolazna avantura.

Grupe, forumi, danas društvene mreže su mali evolutivni prikaz načina korišćenja i grupisanja populacije na Internetu. Iako se povremeno čini da društvene mreže prosto gutaju sve ostale forme bivstvovanja na Internetu, ipak postoji niz sajtova koji opstaju i za ne poverovati, stiču popularnost. Jedan od njih je Reddit.


Zašto je Reddit jedan jedan od sajtova koji se skoro obavezno svakodnevno pregleda uz ostale portale favorite?


Realno gledajući, i ispod prosečni korisnik Interneta ne bi bio ni ganut, ni dodirnut, daleko bio i pogođen, posle otvaranja naslovne stranice ovog sajta. Pre bi se moglo ovlaš reći sajt u pokušaju. 

Ali, kako kažu, malo je ljubavi na prvi pogled. 
Uporni bejahu autori sajta i uzdaše se u ovu našu poslovicu da uporni čuda čine, a ostali su ionako kratkoročna prolaznost koja se ionako očas posla  zaboravi.

Dakle sudar sa naslovnom stranicom ne obećava. Nezgrapno, sve u jedan, nešto levo, nešto desno. 

Rekli bi da je sve uradio programer, i da nije hteo da podeli slavu sa web dizajnerom.

Puno linkova, forma klasičnog bloga sa malim sličicama pored svakog, neke ocene, neke strelice gore dole, neki bodovi, puno linkova.


Ima li nekog reda u ovom neredu? 


Naravno, zato što ima zato mu se i posetioci vraćaju. Malo je sajtova za koje se kaže da su kao naslovna stranica Interneta. Reddit je jedna od takvih koja to i svakodnevno dokazuje.


Dakle, ovo je jedno mesto na kome svi koji se registruju po regularnim uslovima, mogu besplatno da postavljaju nove tekstove, i/ili dele postojeće stranice na Internetu, sa linkovima do originalnih stranica.


U čemu je fazon, gde je caka?


Odgovor je tu. Svi koji posećuju ovu stranicu mogu da daju ocene postavljenim i objavljenim člancima, bilo preuzetim, bilo originalnimDakle, neki oblik demokratije, većina odlučuje šta je to treba da bude istaknutije od ostalog.


Svi koji se sa nostalgijom sete Digg neka se ne sekiraju. Reddit je preuzeo Digg i zato veoma, ali veoma konceptualno liče. Malo rebrendiranje jer se net populacija ponekad umori od autoriteta i poželi nešto novo, makar to bilo i samo, kao što je, sa malim razlikama, to i u ovom slučaju. 


Dakle, sajt o kome pričamo je jedan od popularnih brendova koji slavu stiče na tuđim idejama, jer kao što to u ovom prelepom kapitalizmu biva, ko ima kapital i pare, njegove su i ideje.



Ako ste u poslednje vreme pročitali da je Turska blokirala Reddit, shvatićete da je ono šta se objavljuje na ovom sajtu od izvora tri putića. Sve oblasti našeg delovanja su pokrivene, tako da ne morate da brinete. 
Od igle do lokomotive, od politike, nauke, tehnike, sporta, kulture, nekulture. Autori su se potrudili da niko ne ode sa sajta nezadovoljan.

Naravno, kao i svaki drugi sajt sa sličnim sistemom delovanja, upravo taj način funkcionisanja ga 

čini moćnim. Zbog ogromne količine informacija, fantastičnog broja posetilaca, autora i onih koji dele ono što vide, kako novih tako i lojalnih (sajt je medju 100 najposećenijih u svetu) i relativno pristupačnog sistema filtriranja informacija. Sve na jednom mestu, ili barem ono što vas zanima u tom trenutku.


Kako upoznati moće Reddita?


Za razliku od socijalnih mreža, ovde morate biti malo pismeniji i jednostavno pametniji, jer je forma sajta takva da očekuje više čuitanja a manje gledanja i blejanja. Ko se odvikao od te pošasti i nije za ovaj sajt. Ko smatra da nije bez razloga naučio da čita i piše sigurni će i na ovom sajtu naći kutak za sebe.


Savet


Ne donositi odluke na prvi pogled. Proboravite neko vreme, koristite ovaj sajt, njegove servise, pa onda sami odlučite da li i koliko možete da mu verujete. Ko se malo više zarazi i zadje u malo veće dubine Reddita shvatiće njegovu moć i potencijal, jer će naučiti kako da razdvoji bitno od nebitnog, 

važno od nevažnog.

Komentari


Ako bi pokušali da istaknemo najvažnije adute ovog sajta, onda su to izvesno komentari korisnika.

Ko se navikao na tri srpska portala i komentare botova, prelazak na puno zdravih, drugačijih, zanimljivih i korisnih komentara na Redditu može biti blagi šok, pa neka se provo upoznavanje 
sa istim obavi uz obaveznu čašu vode sa šećerom.  

Ako steknete zavisnost bićete srećni jer ovu zavisnot ne morate da kupujete na ulici i po ćoškovima.



Tehnički aspekt Reddita


Osnovni koncept ovog sajta su kanali, odomaćena srpska reč je „subreddits“. Logično, sve dalje što se događa u kanalu je povezano sa temom. Postovi, linkovi, komentari. Sve već viđeno i sve već proživljeno. Teme dolaze iz belog sveta, neki drugi beli svet to čita komentariše, eventualno ocenjuje i eto nauke od sajta. Razlika je što je to ovde na Redditu a ne na nekom drugom sajtu.

Autori su smislili nešto spektukalarno novo (čitaj već viđeno više decenija). 
Korisncii mogu sami kreirati kanale. 
Fenomenalno, za vau i bau. Naravno, za one koji su imali puno da putuju do škole pa nisu stigli da rade domači, postoje i predefinisani, već unapred predviđeni opšte popularni kanali, gde mogu do besvesti da čitaju i prate šta drugi pišu i komentarišu.




Da se ne bi podavili u moru kanala, autori su se dosteili (primedba autora, ovo su se dosetili mnogi pre njih) i omogućili kanale koji su konkrentije vezani za temu intgeresovanja.


Način adresiranja


Veoma komplikovan za početnike. Kanali imaju web adresu tipa: reddit.com/r/NazivKanala.


Ukoliko želite kanal o optimizaciji sajtova za pretraživača, za šta je realno veoma mala šansa, onda ga možete naći na ovoj adresi: SEO optimizacija


Registrovani korisnici imaju mogučnost da definišu njima zanimljive kanale čime će pametni sajt znati kojim infomracija da vas bombarduje kada se prijavite na njega. 


Oni koji misle da mogu da sačuvaju privatnost, pa se ne registruju, sajt časti sa onim što on nauči o njemu na drugi način, ali to nije tema ovog članka. 


Naravno, moguča je izmena kanala koji vas zanimaju u oba msera, prihvatanje novih ili uklanjanje onih koji vama dosade. 

Koliko kanala da vam preporučimo za početak? 75 je dobra cifra, ali nema veze sa odgovorom. Snaći ćete se vi sami za ovaj odgovor.


Naravno, komplikacije tek slede, multireddits iliti po naški prilagođene grupe, mogućnost izbora kanala koji će se pojavljivati na početnom ekranu sajta. I konačno, ti članci, srpski postovi, pa njihove ocene (upvote je dobro a downvote je kontra od dobro). Naravno, neki bi rekli plus ili minus, ali morate makar terminima biti različiti ili vas nema u orbiti za spašavanje Marsovca. Sistem je kvazi pravičan. 

Ako se nekom ne sviđa šta radite možete nestati, tj. Reddit može ukloniti vaš post ili komentar jer se to nekome ne sviđa. 

E pa sad. Ako ste mislili da je ovaj sajt bez cenzure, grdno ste se prevarili. Botova je bilo i biće, kao i spamera i trolova. Ipak, kao bajagi nekoliko negativnih komentara daje za pravo da sajt kao nepoželjan ili spam sadržaj ukloni kada on hoće i šta hoće u ime slobode i prava većine je meni u biti neprihvatljivo. Ko želi da i takve politički ili nekako drugačije negativno ocenjene sadržaje gleda, treba da ima mogućnost za to. Dakle, ako ste antiprotivni, imate malo više mozga ili nedaj bože kritikujete moderne autoritete pre svega preko bare, postoji šansa da će vaši postovi ili komentari brzo nestati na ovoj mreži.



Internet postaje sve više kontrolisano polje a sve manje slobodan. I to ne važi samo za Reddit. 

Koliko korisnih mejlova se našlo u vašoj spam sekciji? Koliko ste ih greškom izbrisali jer vam je neko rekao da je to spam, a u stvarnosti nije spam?


Naravno, neka selekcija mora postojati, ali više humana a manje robotizovana. Naravno, dobre strane ovakvog pristupa što i stvarni nekvalitetni ili spam sadržaji, bivaju uklonjeni čime kvalitet dolazi do izražaja.

Pozicije postova nisu fiksne i dinamički se prilagođavaju tekućim glasanjima tj. ocenjivanjima, prema algoritmu koji bi trebao biti pametan, ali vam je omogućen pristup onima koji de facto i de jure imaju najveći borj pozitivnih ocena.


Šta je Karma?


Rekli bi smo to ste vi u očima drugih. Posebno vam ocenjuju linkove a posebno komentare. Ako ste pročitali tekst o viralnosti sadržaja i ponešto naučili iz njega, na ovom sajtu možete veoma brzo napraviti prestižnu Karmu.



Skraćenice


Da bi ste lakše plivali u Reddit svetu poželjno je da znate neke skraćenice:


OP – Original Poster

TIL – Today I learned
DAE – Does anyone else …
IAmA – I am a …
AMA – Ask me anything (Posebno fensi opcija. Možete pitati neke slavne ličnosti kada vam to te zvezde sa drugih planeta dozvole. Ko čezne sa slavnima neka pogleda kanal:  www.reddit.com/r/ama)
TL;DR; – Too long; Didn’t read;
FTFY – Fixed that for you

Ostale su izvorne, neprevedene, jer Reddit nije pravljen za srpsko, tj. balkansko tržište.


Postavljanje sadržaja na Reddit


Postavljanje sadržaja na Reddit možete raditi direktno na sajtu ili deliti sadržaje tamo gde vidite dugme za tu namenu. Da se ne zbunite, potpuno je slično kao za Facebook. 

Možete dodavati novi sadržaj, ako ste prethodno registrovani i prijavljeni, kao i komentarisati i/ili deliti postojeće sadržaje.



Nova mogućnost je draft, odnosno da odložite objavu posta, ili da vam reddit odloži objavu dok ne se ne kompletira ista.

Naravno, i interfejs polako počinje da liči na moderne maske za unos objava. 

I na kraju , ali nikako manje važno. Ako vam ovaj sajt postane deo života možete se vezati za njega na svim mobilnim i fiksnim uređajima, za svaki slučaj da ne propustite nešto. 

2 коментара:

  1. Dobar tekst sa dosta korisnih informacija o sajtu Reddit za koga nisam dovoljno znao koliko je dobar.

    ОдговориИзбриши
  2. svidja mi se druga recenica, "zar nije dovoljno drustvenih mreza?"
    meni je reddit potpuno konfuzan i komplikovan, i ne koristim ga. Hvala autoru bloga dobro je objasnio funkcionisanje, ali Reddit nije za mene

    ОдговориИзбриши