субота, 30. јун 2018.

Šta nam donosi SEO u 2018 godini

Dobro je poznato da Google odlično skriva svoje algoritme koje koristi za rangiranje (SERP) sajtova, ali neki trendovi mogu da se naslute. Koji su trendovi za SEO za 2018 godinu?

Posebno indeksiranje i rangiranje mobilnih sajtova


Google je dosada indeksirao i rangirao desk-top varijante sajtova, a zatim preslikavao taj isti redosled na mobilnim i pametnim telefonima (ukoliko web sajt nije mobile-friendly). Ali došlo je do promene!

2018 je početak indeksiranja i rangiranja prvo mobilne verzije sajta.


Pre nego što krene u indeksiranje mobilnih verzija Google proverava da li je sajt spreman za to. Kriterijuma ima nekoliko:

 • Sadržaj mobilne verzija mora da bude ekvivalentan desktop verziji (sajt nije spreman ukoliko koristi pojednostavljenu mobilnu verziju sa delimično preslikanim sadržajem)
 • Isti unutrašnji linkovi kao desktop verzija
 • Iste slike i alt-tagovi
 • Ista struktura i anotacije (AMP, hreflang, itd) mobilne verzije

Potrebno je dosta rada kako biste bili sigurni da je vaša mobilna verzija spremna. Takođe, neophodno je proveriti i sledeće stavke:

 • da li je sadržaj na svom mestu, 
 • da li su slike optimizovane, 
 • da nema pogrešnih (“broken”) linkova, itd.


Naravno Google softver će pratiti i desktop verziju i povezanost između nje i mobilne verzije.
Testovi su pokazali da dobro podešena desktop verzija može da bude bolja opcija od loše setovane mobilne verzije.

JavaScript SEO 


Napravili ste odličan sajt – moderan, lepog dizajna, sa puno vizuelnih detalja, ali nema ga nigde u pretrazi.

Toliko je lep i pregledan sajt da ga niko ne vidi u rezultatima pretrage pa ne vidi i vaš predivan dizajn. 

Problem može da bude JavaScript, ili drugim rečima tehnologije web dizajna su otišle previše napred u odnosu na mogućnosti pretraživača. Potrebno je da oni prvo obrade (renderaju) JavaScript-u, ali oni je jednostavno preskaču.

Iz Googla kažu da se poboljšavaju, ali potrebna im je pomoć i web dizajnera. Šta oni treba da urade:

 • Unikatan URL za svaki deo sadržaja na sajtu – sadržaj mora da bude negde lociran kako bi ga pretraživač našao i indeksirao. Ukoliko vi menjate sadržaj a da ne promenite njegovu URL adresu, on će lutati i na kraju neće ga naći. 
 • Koristite "a hrefs" umesto onclick="window.location=" 
 • Nemojte da blokirate JavaScript resurese sa robots.txt., JS mora da bude dostupna pretraživačima
 • Sadržaj treba da se učitava automatski, a ne preko korisničke interakcije (klikovi, skrolovanje, itd). Googlebot neće klikati ni skrolovati sadržaj, nego će samo da ga preskoči. 
 • Učitavanje treba da je brzo – zapamtite da Google neće čekati dugo (kao ni vaši posetioci) da se sadržaj sajta učita. Koristite Google speed inside kao besplatan i veoma koristan alat u ovu svrhu.
 • Izbegavajte duple sekcije (naslovi, meta opisi,…). Neke JS dupliraju ove kategorije i tako smanjuju brzinu renderiranja. 

Glasovno pretraživanje 


Prognozira se da će glasovno pretraživanje (voice search) sve više i više rasti. U razmaku od samo nekoliko godina broj glasovnih pretraga rapidno raste.


Da bi ste držali korak potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari kao što je podešavanje jezika (potrebno je prilagoditi se jeziku kupaca). Treba napraviti nove strategije u odabiru ključnih reči koje se koriste u glasovnoj pretrazi (a ne moraju da budu iste kao kod običnog pretraživanja).

Sadržaj sajtova (content)


Veoma dugo SEO je bio povezivan i sa količinom sadržaja. Mnogo sadržaja, mnogo povratnih linkova, mnogo ključnih reči, dajte još više. Vremena su se promenila, ali ne i razmišljanja SEO stručnjaka – kvantitet ispred svega. Ali to je put prema propasti sajta. Više svega ne znači i više saobraćaja i poseta.

Najbolje prolazi najkvalitetniji sadržaj! 
Sadržaj koji ima najviše angažovanost i imaju najbolju vidljivost (viralnost) biće najbolji u rezultatima pretrage. Mediokriteti više ne prolaze.
Kako popraviti rezultat:


 • Merite i upoređujte konverzije, “lajkove”, “šerovanje”, CTR, “bounce rate”, itd, vašeg sajta i njegovog sadržaja i identifikujte “pobednike”. Maksimalno se fokusirajte na njima, možete ih promovirati preko AdWordsa ili Facebook bustovanja, oni će vam doneti najbolje rezultate. 
 • Revitalizujrte saržaje koji vam nose dobre rezultate, stalno ih dopunjujte, napravite videa, infografike, organizujte webinare, stalno ih držite u fokusu -  barem dok vam nose rezultate. 


Testiranje


Testiranje nije tako rašireno kod SEO stručnjaka kao što bi trebalo. A potrebno je stalno i redovno testirati.


Testirati konverzije, ključne reči, reklame i oglase, njihov CTR, itd. Ovaj posao treba da rade agencije za SEO. Uljuljkivanje je mnogima došlo glave.

Završna reč


SEO se dramatično menja iko je teško to videti i predvideti. Sa svim tim promenama ova igra ostaje teška, naporna, fer, ali na kraju - interesantna.

1 коментар:

 1. precenjen je taj SEo. Adwords reklame i kvalitetan rad na drustvenim mrezama mogu doneti bolje rezultate

  ОдговориИзбриши