недеља, 30. децембар 2018.

Šta raditi sa starim tekstovima

Šta raditi sa starim postovima ili tekstovima na blogu, sajtu je veoma aktuelno pitanje čije pametno rešavanje može značajno da unapredi vaš nastup na Internetu.

Sredinom 2000-tih godina blogovi su dostigli veliku popularnost u svetu digitalnog marketinga. 


Šta raditi sa starim tekstovima


I ta popularnost ne jenjava. Čak naprotiv. 

Firme čije se poslovanje odvijalo na Internetu, u želji za što većom prodajom i zaradom, na svojim sajtovima su postavljali veliku količinu blog postova, ne vodeći dovoljno računa o njihovom kvalitetu. Više se gledala njihova brojnost, broj postavljenih povratnih linkova (backlinks) i ključne reči

Posle jedne decenije nasumičnog i obimnog „blogovanja“, danas znamo  da sam broj postova sam po sebi nije dovoljan, tako da se više pažnje posvećuje kvalitetu tekstova i slika

Ali stari blogovi su još tu i „vrebaju“ sa mnogih nevidljivih adresa. Ljudi koji se bave SEO su u dilemi: 

Šta da se radi sa starim tekstovima - da li ih ostaviti tu gde jesu bez ikakvih promena, ili ipak da se nešto uradi?




Zašto je uopšte potrebno gnjaviti se sa starim postovima?


Ukoliko se neki blog vrlo često ažurira i postoji mnogo postova, stariji postovi (koji mogu da budu i veoma aktuelni) se teško pronalaze zato što su zatrpani novijim blogovima.  

Ukoliko na primer, imate nekoliko stotina (i hiljade) postova (i URL-a) na blogu, Google-ovim robotima će biti teško da sve posete, da bi odabrali nekoliko desetina najboljih. 

Jednostavno neće trošiti toliko vremena češljajući taj sajt. Zato je najbolje da sami odvojite stare i kvalitetne postove u posebnu kategoriju koju možete nazvati na primer najpopularniji tekstovi.


Kategorizacija starih postova na blogu – koje zadržati a koje ne



Popis i procena

Prvi korak je napraviti popis svih postova na blogu. I bez toga treba da znate šta sve imate na vašem blogu ili sajtu. To je lako ukoliko se radi o manjim blogovima koje nemaju veliki broj priloga. 

Ali postoje blogovi sa nekoliko hiljada postova. Ukoliko imate takav slučaj biće vam potrebna pomoć Google Analitics-a, Webmaster Toolsa (Search Console) ili nekog alata kao što je Screaming Frog koji će napraviti listu svih URL postova. 


Procena postova

Kada se napravi lista postova na blogu pravi se njihova procena. Da bi ste napravili kvalitetnu procenu starih tekstova potrebno je odgovoriti na sledeća pitanja:

  • Koliko je post koristan za posetioce? Ukoliko je njegov sadržaj koristan, informativan i zabavan, zadržite ga.
  • Koliko je koristan za vas? Ukoliko privlači organske posete, dobija povratne linkove, utiče na širenje vašeg brenda i donosi novac, taj blog svakako treba ne samo zadržati nego ga i dalje promovisati.
  • Da li je post dobar? Subjektivno pitanje, ali ukoliko se tekst temeljito pročita i zapazi se da ima mnogo gramatičkih grešaka, da je bez smisla, da je loše organizovan ili da obrađuje neke zastarele teme, nema smisla zadržati ga na blogu.
  • Da li je post relevantan? Post treba da se briše ukoliko više nije relevantan za vaše poslovanje, ne privlači posetioce i potencijalne klijente.
  • Da li stvara probleme? Ukoliko postoje dupli tekstovi, javlja se plagiranje, pravni problemi ili probleme druge vrste, taj tekst mora odmah da se obriše. 


Kada pročešljate sve postove na blogu i odgovorite na ova pitanja, sve postove podelite u dve kategorije: 

  1. zadržati 
  2. obrisati


Postovi koje ste rešili da ne zadržite mogu da budu preusmereni 301 preusmeravanjem ka relevantnijim sadržajima ili ka naslovnoj strani bloga. 
Kada ste to uradili, ponovo se vratite tekstovima koje hoćete da zadržite i koji (još uvek) poseduju neku vrednost. 


Postovi koje vredi zadržati


Stare postove za koje smatrate da mogu da ostanu na blogu možete dalje da: 

  • poboljšate
  • dopunite
  • ažurirate
  • promovišete



Poboljšavanje starih postova


Poboljšanje može da ide u više pravaca:
  1. unapređenje i popravka pravopisa i gramatičkih grešaka, 
  2. pojašnjavanja teme i suštine teksta, 
  3. bolje „ciljanje“ posetilaca,
  4. dorada uvoda u blog
  5. optimizacija slika za blog
  6. dodavanje multimedijalnih fajlova u blog (relevantan youtube zapis)
  7. unapređenje sadržaja bloga 


Značajna su i tehnička poboljšavanja kao što su postavljanje bolje strukture unutrašnjih linkova, dodavanje alt tagova i slično. 

Ne treba da se zapostavi ni vizuelni izgled, kao što su stavljanje preloma redova, naslova, dodavanje navodnika i ostalih znakova interpunkcije, kao i postavljanje slika, infografika i video zapisa, sve sa ciljem da se posetioci što više zadrže na blogu. 


Ažuriranje i  dopunjavanje


Ukoliko je post kvalitetan i poseduje neku vrednost za vas i posetioce sajta, možete dodatno da izvučete više iz njega ukoliko ga ažurirate i dodate nove informacije. Vršena su istraživanja koja tvrde da se čestim ažuriranjem informacija povećava poseta i do 75%. 

Osim toga, postovi se mogu dopuniti i potpuno novim  tekstom, kritikom, komentarom, saznanjem, dodavanjem slika, grafika, audio ili video klipovima. 


Promocija starih postova


Kada ste već investirali u pisanje bloga i u njegov kvalitetan i interesantan sadržaj, onda ima smisla investirati i u njegovu promociju. Ukoliko se sadržaj „ostavi i zaboravi“ na blogu, postoji mogućnost slabe posete zato što je on nevidljiv za posetioce i novi postovi će ga brzo zatrpati. 

Najbolji način promovisanja je deljenje preko socijalnih mreža, postavljanje na naslovnu stranu vašeg bloga, promocija preko drugih marketinških kanala (štampani materijal, novine, radio, TV).


Pratite reakcije


Uradili ste revitalizaciju vaših starih postova, sada vam predstoji da pažljivo pratite efekte svih ovih promena. 

Najbitnija je pratiti organsku posetu. Korelacija je jasna i empirijski potvrđena - koliko očiju pogledaju vaš post to je on kvalitetniji. Posete možete najbolje da pratite preko Google Analitics. Osim toga, prati se i rangiranje u organskoj pretrazi preko koje unapred može da osetite da li će post biti uspešan i da li će imati dobru posetu i donositi vam prihode

Treba znati da će Google-ovim robotima biti potrebno nekoliko meseci da „primete“ vaše promene. Zato budite strpljivi, gledajte, pratite rezultate, i dalje ažurirajte, poboljšavajte i promovišite vaše blogove. 

1 коментар:

  1. Vrlo aktuelna tema, ima dosta blogova koji imaju stvarno dobre blogove, ali koji su negde u arhivi i vrlo teško se mogu pronaći. Posetioci sajtova vole gotova rešenja, nemaju vreme da traže kvalitetne sadržaje. Dobar primer je ovaj blog pvcstolarija.blogspot.com/. Administratori su pokušali da izbace neke najzanimljivije postove, ali još uvek nije to kako treba, jednostavno su previše. MOj predlog je obrisati stare postove i napisati nove na istu temu. Plagijat se izbegava time što prethodni tekst više ne postoji

    ОдговориИзбриши