уторак, 17. септембар 2019.

Šta je kopirajting?


O pojmu kopirajting


Nebrojeno puta smo čuli da se neko bavi kopirajtingom... da je u pitanju uspešan kopirajter... ali mnogi ne znaju šta to zanimanje podrazumeva, iako je poznato da spada u red ne tako loše plaćenih poslova u IT sektoru. 

Nekada je jednostavno zamena stranih termina nekim srpskim, praktično neprihvatljiva. A to se posebno odnosi na IT sektor…nekako je mnogim stručnjacima u toj branši lakše da koriste termine preuzete iz engleskog jezika primarno, nego da ih prevode na srpski. 

Možda misle da se smatraju manje profesionalnim zbog toga, mada i ovaj, kao i mnogi drugi pojmovi, svakako može da bude lepo preveden i na naš jezik.


Šta je kopirajting?



Jedna od prihvaćenih definicija je vrlo jednostavna. Pojam kopirajting potiče od 2 engleske reči, a što se prevodi slobodno kao pisani materijal, koji služi prvenstveno za reklamiranje.

Jednostavno, u pitanju je postupak pisanja različitih tekstova i ostalih sadržaja kako za štampu, tako isto i za digitalne medije. 


Ko je kopirajter?


Osoba koja se bavi pisanjem sadržaja sa ciljem reklamiranja je kopirajter. U osnovi, u pitanju je stručnjak koji može biti angažovan, pored ostalog za pisanje:


  • sadržine veb sajta
  • radijske ili televizijske reklame
  • reklame za internet
  • sadržine mejla za marketinške aktivnosti
  • džinglova
  • scenarija
  • brošura
  • kataloga
  • flajera
  • bilborda
  • PR tekstova
  • i mnogih drugih sadržaja koji su prvenstveno namenjeni reklamiranju. 


A ovom prilikom svakako moramo istaći i izuzetno važnu informaciju. Stvar je u tome da postoji nešto o čemu mora voditi računa svaki kopirajter, a ukoliko želi da svoj posao obavlja što je bolje moguće. 




Da bi mogao svoj posao da obavlja maksimalno kvalitetno, jedan kopirajter mora biti upoznat i sa specijalnim alatima, koji se koriste za optimizaciju internet sadržaja. 

U pitanju je Search Engine Optimisation, odnosno skraćeno SEO, što je alat, ili bolje reći tehnike, koje se koriste za bolju pozicioniranost konkretnog online sadržaja. 


Gde se primenjuje kopirajting?


S obzirom na to da je u pitanju specijalna vrsta marketinških aktivnosti, to sasvim slobodno možemo da kažemo i da kopirajter, praktično može da se zaposli gde god ima dodira sa reklamiranjem. 

Pored toga što može biti angažovan u reklamnim i PR agencijama, kopirajter može biti zaposlen i u redakciji časopisa, zatim na televiziji ili radiju, kao i u svakoj drugoj medijskoj kući. 

Zanimljivo je i to što većina kopirajtera radi samostalno. Ipak, ukoliko rade u kolektivu, oni su sasvim sigurno zaposleni u marketinškom odeljenju.


Zašto je kopirajting važan za poslovanje?


U današnje vreme, kada je online tržište naročito zastupljeno, vrlo je važno i kako se neka kompanija na internetu kotira. 

Naravno da nije dovoljno samo postaviti web sajt ili stranicu na nekoj društvenoj mreži i očekivati uspeh. 

Upravo tu je potreban jedan kvalitetan kopirajter, koji će na osnovu stečenog znanja i adekvatnog iskustva i da utiče i sam kreira web sadržaj. 

Najpre zahvaljujući viralnim tekstovima gde su pametno kreirani naslovi i uopšteno reklamnim kampanjama, koje će uz maksimalno poštovanje pravila SEO kreirati kopirajter, konkretni online sadržaj će biti bolje vidljiv. 

Naime, s obzirom na to da svaki kopirajter poznaje i pomenute alate, te zna pravilno i da ih koristi, to su tekstovi i ostali sadržaji, koje taj profesionalac kreira, definitivno uočljivi već na prvoj strani pretrage za određenu ključnu reč. 

Baš to i jeste svrha primene alata SEO, tako da kopirajter praktično radi i optimizaciju konkretnih materijala. 


SEO i kopirajting


A najjednostavnije bi bilo reći da je optimizacija teksta za web ustvari prilagođavanje sadržine određenog teksta ili džingla, odnosno bilo kog drugog reklamnog materijala pravilima koja važe na internetu. 

Zapravo bi trebalo da navedemo i da jedan kopirajter ima za cilj da kreira pisani materijal, koji će u najkraćem mogućem roku privući pažnju potencijalnih klijenata. 

Na taj način će on ostvariti u relativno kratkom roku svrhu koju kopirajting ima, jer će posredno dovesti i do povećanja interesovanja potencijalnih klijenata za određenu uslugu ili proizvod.


Ko može da se bavi kopirajtingom?


Da bi jedan kopirajter mogao da se smatra profesionalnim, on mora znati i da se kreativno izražava i da koristi alate SEO. 

Treba da dobro razume zašto je bitna dobra pozicioniranost sajta na važne ključne reči kao i konkretnih sadržaja na web pregledačima.

Kopirajting je jedna od važnih tehnika za primećeniji i uspešniji nastup na globalnoj mreži Internet. 

1 коментар:

  1. Ukoliko se neko pita kako izgleda loše napisan tekst na nekom sajtu, evo primera https://www.spijunskaoprema.org/. Grešaka ima u svim postilatima koje su neophodne da jedan tekst bude čitljiv i za posetioce i za mašine (SEO)

    ОдговориИзбриши