субота, 8. април 2023.

PPC ili SEO ili kada uložiti novac na PPC oglašavanje

Postoje li prečice na Internetu?

Ono kada imate sajt i hoćete pre roka da budete bolji od konkurencije. Može, ali na kratko i ako imate pristojan budžet za marketing.  

Rešenje je Google Ads (donedavno Google AdWords).




Google Ads je (još uvek) dominantan izbor strateškog oglašavanja na Internetu. 

Zašto je to tako? 

Jedan deo odgovora sigurno leži u činjenici da su ciljana oglašavanja koja su fokusirana na angažovanje potencijalnih korisnika efikasnija i isplativija od SEO-a. 

Makar ovo važi na početku balade, odnosno za sajtove koji nisu visoko kotirani u SERP-u. 


Google Ads


Teško da ćete pronaći vlasnika sajta koji nije čuo za Google Ads (i opet alijas Google AdWords). Ogroman broj njih je i probao ovaj servis. Ne bez razloga jer je činjenica da je to trenutno najrašireniji način oglašavanja na planeti. Nije nimalo neočekivano, jer Google je polazna tačka za većinu korisnika Interneta.


Šta treba znati za početak? 


Prvo da pojasnimo tu skraćenicu PPC koja se mota svugde, koju tako forsiraju marketari i koja je izraubljena u meri da se verovatno i samom Googlu smučila. Ne, nije zbog nje promenio pravila pa prešao i forsira optimizaciju konverzija u plaćenim oglasima, ali možda jednim delom i jeste.


Šta je taj famozni PPC? 


Po narodski, to je vrsta oglašavanja na Google gde se vrši plaćanje po kliku (pay per click), odnosno kada oglašavač plaća samo kada neko klikne na oglas. Trošenje novca na PPC kampanju može biti fantastičan vetar u leđa vašem sajtu i vašem biznisu u zavidnom broju industrija i scenarija. Nekima i jedini način oglašavanja.


Kada su Google Ads i posebno PPC kampanja dobra ideja?


Posle nekoliko decenija vladavine mogu se praviti jako korisni izveštaji o efikasnosti korišćenja Google oglasa. Pokazuje se da su PPC kampanje posebno uspešne u sledećim slučajevima:


  • Lansiranje novog proizvoda
  • Kratkoročna strateška kampanja
  • Kada je konkurencija izražena
  • Kada budžeti imaju kratka vremenska ograničenja


Za stratešku kampanju ili događaj koji može trajati jedan dan ili dve sedmice, Ads je kao izmišljen. 

Plaćeni oglasi na Google imaju veliku popularnost i zbog činjenice da se u iole izraženoj konkurenciji jako teško dolazi do prve strane na Google, odnosno da je rad na SEO ekstremno komplikovana rabota i nije uopšte tako brza.

Na globalnim tržištima vlasnici sajtova su spremni da plate i 50, pa i 100 dolara po kliku da bi došli do klijenta. I što je vrlo zanimljivo i ta cena po kliku im vraća uloženo i donosi i profite. 


Nije lako osvojiti svet


Gde svet, nije lako biti ni najbolji u komšiluku. Kada se širite na nova tržišta, Ads ili neka druga ppc kampanja može biti vaša najbolja i sasvim izvesno dobitna opcija za online marketinšku kampanju. 

Još kada vašu veb stranicu osnažite profilima na socijalnim mrežama poput Meta, Tik Tok, pretraživači više neće moći da ignorišu vaš sajt. 

Makar to lepo zvuči kako smo im pripretili.

Itekako će pretraživači ignorisati vašu veb stranicu ukoliko nije u rangu najboljih veb stranica na vašu temu, odnosno za ključne reči (primedba autora: ključne fraze).


PPC ili SEO


PPC (Pay-per-Click) oglašavanje i SEO (optimizacija za pretraživače) su, primetićemo, dva različita pristupa koji imaju iste ciljeve. Povećanje saobraćaja na veb stranicama odnosno veb sajtu. 


Koja je ključna razlika između PPC i SEO?


PPC se plaća, odnosno plaćate za oglase koji se pojavljuju na stranicama sa rezultatima organske pretrage (SERP), dok pojavljivanje u rezultatima organske pretrage - SERP-u, ne plaćate. Plaćate agencijama koje dovode vaš sajt na visoke pozicije u SERP-u tj. u radu na SEO.


A može li zajedno PPC i SEO ili zašto ne oboje?


SEO je osnova.
Koren.

SEO je ono na šta treba da se oslanja svako PPC oglašavanje iz dva najmanje razloga. 

Prvo, SEO optimizacija sajta je najracionalnija tehnika koja služi za poboljšanje pozicije sajta na pretraživačima ali i svesti korisnika o vašem brendu. 

Drugo i ne manje važno, Google Ads procenjuje kvalitet vašeg oglasa u odnosu na vašu web stranicu. 

Tu smo!

Dakle jedan na jedan. Direktna povezanost veb sttranice i Google Ads oglasa. Povezanost i zavisnost. 

Dakle, ako Google mašine svojim prodornim očima primete da je odredišna stranica relevantna, oglas će biti favorizovan i jeftiniji. O da li to ima ikakve logike? 

Plaćam a taj Google me uslovljava tamo nekom stranicom. Baš je neki. E pa jeste jer da nije tek bi onda ršum i anarhija vladale vasionom. 

Podvucimo crtu. 

SEO je dugoročan, kontinulan proces. PPC je kratkoročni i strateški i kao takvi nemaju razloga da sinergijski stvaraju dobitnu kombinaciju. 


Levo ili desno, PPC ili SEO?


To je veštačko pitanje. Ako se dvoumite da li da potrošite novac na PPC oglašavanje, postoji nekoliko važnih faktora koje treba uzeti u obzir:

Funkcija cilja. Ili šta želite da postignete. Ako tražite prečicu, brz, ciljani saobraćaj i potencijalne klijente, onda se PPC nameće kao početno rešenje. 

Ako tražite dugoročan, održiv rast organskog saobraćaja na sajtu, onda je ulaganje u SEO optimalan put.

Vaš budžet. Možete se prostreti kolko vam je jorgan dugačak. Dalje ne može. Setite se one naše koliko para toliko muzike. To važi i za plaćene oglase. PPC kampanje nisu jeftine. Pogotovo ne u izraženoj konkurenciji na Internetu. 

Ako imate ograničen budžet, što je veoma čest slučaj, dobitna strategija se svodi na rad na kvalitetnom SEO da biste izgradili autoritet i organski saobraćaj na vašoj veb stranici, a kasnije ili paralelno ulažete i u PPC-om.

Vaša očekivanja u vremenu: Ako želite da brzo vidite rezultate, onda je logično PPC bolja opcija. SEO-u treba vremena da počne da vraća uloženo jer je po priordi drugačiji. 

Ali ako radite kvalitetan SEO, koji uključuje i izgradnju autoriteta vašeg brenda, rezultati u SERP-u su kao šlag na torti. 

Organski saobraćaj generiše potentne posetioce a dostupnost sajta 24h 365 dana u godini je najbolji odkaz da je SEO najisplativija investicija na duže staze. Dakle, investicija a ne trošak!

Ko misli da može samo kroz PPC napraviti biznis neka tako i radi. Praksa i iskustva pokazuju da je to za većinu industrija nemoguća misija.

Konkurencija: Ako ste u visokokonkurentnoj industriji, i želite uspeh, morate da investirate i u PPC i u SEO da biste sustigli i prestigli konkurenciju. 


Primeri koji život znače



Poslednjih godina zagađenje vazduha u Srbiji je tema koja je u vrhu popularnosti. Iz tog razloga porasla je tražnja za uređajima za prečišćavanje vazduha i prodavci se utrkuju u svojim ponudama kako bi privukli kupce. 

Ne zaboravite na prvoj stranici Google može samo deset stranica u SERP-u, tj. organskoj pretrazi i tri plaćena oglasa. 

Šta da rade ostali koji su investirali u svoje veb projekte? 

Da plaćaju reklame i da rade na promociji sopstvenog sajta ukoliko žele da dopru do kupaca preko Interneta.

PPC vam može pomoći da dobijete trenutni saobraćaj i potencijalne klijente, dok vam SEO pomaže da izgradite autoritet i bolju vidljivost vašeg sajta tokom vremena.

Ukratko, da li ćete potrošiti novac na PPC oglašavanje zavisi od vaših ciljeva, budžeta, vremenskih okvira i konkurencije. Nadamo se da ste shvatili da i PPC i SEO imaju svoje prednosti i nedostatke i da nema čarobne formule koja vam optimizuje ulaganja. Digitalni marketing zahteva permanentno ulaganje, praćenje, istraživanje, učenje i eksperimentisanje. 

Ako ste orni za utakmicu na virtuelnoj pozornici potražite SEO agencije koje znaju taj posao i koje su se dokazale na tržištu u izraženoj konkurenciji.

3 коментара:

  1. Vlasnici firmi koje hoće da uštede kažu da ukoliko platim reklame ne treba mi SEO, ako platim za SEO onda ne treba da platim reklame A treba oba kanala da se rade. Teško je to njima objasniti, jedan od pozitivnih primera je agencija za nekretnine Solis iz Novog Sada, oni su investirali i u sajt ali i u agresivno reklamiranje na Google Ads, Fejsbuku i ostlaim društvenim mrežama. Rezultati su tu, prvo mesto u pretrazi i velika poseta na sajtu

    ОдговориИзбриши
  2. PPC je dobar za kratkoročne kampanje, slažem se, mada, mora da se oslanja na SEO, koji je posao koji se nikada ne završava. Kako god okrenete, kombinacija je najbolja stvar, ali, ja uvek glasam pre za SEO.

    ОдговориИзбриши
  3. Najbolje je uloziti i u jedno i u drugo. Tada su dobri rezultati zagarantovani :)

    ОдговориИзбриши