субота, 1. новембар 2014.

Responsive dizajn

Responsive dizajn (narodnije prilagodljiv dizajn)

Pojam responsive (prilagodljivog) dizajna, ili odgovor na pitanje šta je responsive dizajn?

Prilagodljiv dizajn sajta podrazumeva da je on kreiran na način da se njegov sadržaj automatski prilagođava svakom relevantnom uređaju, desktop računaru, tabletu, pametnom mobilnom telefonu i drugim uređajima. Ili na drugi način, to je pristup veb dizajnu usmeren na oblikovanje sajtova na način da se omogući optimalno iskustvo gledanja, ili lako čitanje i navigacija sa najmanjom potrebom za promenom veličine ekrana, pomeranjem i/ili skrolovanjem - u danas skoro nepreglednoj paleti uređaja (nama najpoznatiji mobilni telefoni i monitor desktop računara). 




Prednosti responsive dizajna


Interfejs prilagođen korisniku. Iskustva ukazuju i dokazuju da je ovaj način kreiranja web sajtova odlično prihvaćen kod većine onih koji pristupaju web sadržajima sa platformama koje nisu desktop računari. Na primer, korisnici ne moraju da se dodatno "muče" sa zumiranjem i skupljanjem teksta, slika, videa na ekranu. Umesto toga, postoječi sadržaj veb stranice se automatski podešava na ekranu uređaja u skladu sa njegovim fizičkim performansama. 

  • Ovaj pristup stranice čini lakšim i udobnijim za korisnike u smislu navigacije i preglednosti, ali i brzine učitavanja.
  • Cena prilagodljivih projekata, odnosno dizajna sajta, je značajno niža u odnosu na cenu aplikacija za Android aplikaciju, Windows Phone, iOS ili nešto treće. 
  • Značajno je lakše održavati i razvijati prilagodljiv dizajn sajta nego nekoliko različitih rešenja, od dekstop do mobilnih aplikacija.
  • Konkurentna rešenja sa stanovišta optimizacije sajta za pretraživače ili SEO.



Specifični zahtevi za prilagodljiv dizajn


Postojeća rešenja za prilagodljiv dizajn, najčešće uzimaju u obzir nekoliko širine ekrana za mobilni telefon, table i dekstop računar. Naravno, nekada su potrebe i mnogo veće, pa i zahtev za brojem dimenzija za prilagođavanje dizajna stvara dodatni posao timovima za razvoj. Tehnologije omogučavaju da prilagodljiv dizajn često veoma liči na izgled mobilnih aplikacija, a što je ponekad i zahtev vlasnika ili posla. Ipak, i specifični zahtevi za ovaj način kreiranja sajtova su još uvek dovoljno konkurentni mobilnim aplikacijama i zato je njihova primena sve veća. 




Koje su prednosti mobilnih aplikacija u odnosu na responsive dizajn?



  • Osnovna prednost mobilnih aplikacija je bitno bolji doživljaj prilagođen performansama pametnih uređaja. 
  • Sledeća, ništa manje bitna osobina, je da su aplikacije za mobilne brže od klasičnih veb sajtova. Za mnoge korisnike ovo je itekako odlučujuća prednost.
  • Mobilne aplikacije su češće personalizovane, tj. lakše ih je programirati da budu prilagodljive korisnikovom profilu.





Responsive (prilagodljiv) sajt ili mobilna aplikacija?


Svedoci smo trenutaka kada hardver ubrzano nervira softveraše, ili firme za razvoj softvera. Kada vlasnik želi da napravi novi sajt, ili redizajnira postojeći, nije baš 100% siguran da li da mu sajt bude responsive, ili da ne bude responsive. 
Takođe, sve je manje siguran da li da investira i u razvoj posebne aplikacije za mobilne uređaje, prvo Android, pa iOS, pa onda sve ostale proizvođače. Za njega to stvarno i jeste težak zadatak, ali to realno nije ništa čudno, jer i mnoge firme za web dizajn i Internet programiranje ponekad lutaju po tom pitanjuKao i realnom životu, ni u ovoj sferi ne postoje crno beli odgovori. Postoje segmenti nastupa na Internetu gde se mobilne aplikacije same po sebi, za neke firme ili pojedince podrazumevaju. Poslovanje i ciljevi uslovljavaju formu rešenja. Ali, isto tako i oblasti i nivoi gde oni koji razvijaju sajtove ne žele, na primer, da nerviraju relevantne mašine za pretraživanje kreiranjem, takozvanih, duplih sadržaja. 

Postoji li rešenje, ili neka zlatna sredina? 

Pa sigurno je da postoje bolja rešenja, ili bliska optimalnom rešenju. Vlasnici i veb timovi moraju sagledati više faktora, često analizirajući cilj kao polaznu tačku. Pa čak iako se pogreši u pristupu, da li da sajt bude prilagodljiv ili ne, savremene tehnologije i veb alati omogućavaju veoma brzu promenu rešenja. Cela ova teorijska rasprava pada u vodu ako je odlučujući fakotr u razvoju novog rešenja ili redizajnu postojećeg sajta, cena. Kod nas, najčešće, formu, strukturu i kompleksnost Internet sajta diktira cena koju je vlasnik spreman da plati. Takođe, mnoga postoječa rešenja nije nimalo jednostavno prilagoditi da budu prilagodljiva, tako da je izgradnja moblinih palikacija prirodno i isplativije rešenje.


Statistika naša dika


Ako laže koza ne laže rog. Tako se kaže u onoj našoj narodnoj. U ovom slučaju webmasteri i/ili vlasnici na osnovu analize statističkih podataka, na primer Google Analytics, jako pristupačno mogu da prate odziv kako sa desktop računara, tako i sa pametnih uređaja. Ubrzano povećanje broja korisnika pametnih uređaja, koji sve više migriraju sa desktop platformi na pametne uređaje, zahteva i prilagođavanje veb sajtova ovim trendovima.



Umesto zaključka 


Fantastičan rast pametnih telefona, tableta, za aktivnosti koje su doskora bile ekskluzivno namenjene desktop platformama, pred veb dizajnere, firme koje se bave razvojem veb sajtova, kao i programere definišu nove forme i osobine sajtova. Prilagodljiv dizajn, posebne aplikacije za mobilne uređaje postaju deo svakodnevnice i zahteva koje diktiraju aktuelni trendovi. Današnji korisnici sve više sa svojih prenosivih uređaja, telefona ili tableta, čitaju mejlove, komuniciraju na socijalnim mrežama, kupuju, rečju, žele sve sa bilo kog uređaja, desktop ili mobilnog. Prilagodljiv, ili responsive dizajn je primeren i odličan odgovor softverske zajednice. Takav pristup je prava mera kako sa stanovišta korisnika, tako i sa stanovišta mašina za pretraživanje, pre svih Google.

2 коментара:

  1. Mobilne aplikacije cesto nude manje mogucnosti nego internet sajt. Prilagodljiv dizajn mogao bi da bude dobro resenje kada je bitno da sve opcije sajta budu dostipne i na mobilnim uredjajima.

    ОдговориИзбриши
  2. Danas je tesko zamisliti sajt a da nije prilagodjen desktop racunaru, tabletu, pametnom mobilnom telefonu i drugim uređajima, nadam se da su to mnogi shvatili koje su prednosti.

    ОдговориИзбриши