понедељак, 22. новембар 2021.

Koliko vrede linkovi sa obrazovnih i naučnih (.edu) sajtova

linkovi sa .edu sajtova



U SEO zajednici se smatra da su povratni linkovi na obrazovnim i naučnim sajtovima, koji se prepoznaju po ekstenziji .edu, veoma vredni i kvalitetni i najviše pomažu u rangiranju sajtova.


Da li je stvarno tako?


Naravno, Google nikada neće otvoreno reći koji faktori pomažu a koji odmažu u rangiranju sajtova.

Ovaj tekst je naš pokušaj da utvrdimo da li su linkovi na ovim sajtovima stvano toliko važni.


Da li postoji razlika između .edu i ostalih linkova?


Linkovi predstavljaju potvrdu sadržaja na nekom sajtu, blogu, portalu ili forumu. Možemo na njih gledati kao na signal da je sadržaj kvalitetan i verodostojan, da posetioci veruju u njega i da ga rado čitaju i gledaju.

Posebno su vredni povratni linkovi sa sajtova visokog autoriteta koji imaju rigoroznu kontrolu i moderaciju pri objavljivanju.

A akademski krugovi, vodeće naučne i obrazovne institucije imaju najrigorozniju izdavačku praksu i najveći autoritet.

U svojim publikacijama i radovima ove institucije, pa i ministarstva i vlade koje stoje iza njih, daju mnogo bitnih (i proverenih) informacija sa visokim kvalitetom sadržaja. Da bi potvrdili verodostojnost tih informacija u tim publikacijama se postavlja mnoštvo kvalitetnih (i relevantnih) linkova.

Zaključak se sam nameće: .edu linkovi su jedan od najvrednijih tipova linkova i zato su važan faktor rangiranja.

Na .edu sajtovima se teško objavljuje sadržaj koji nije dovoljno stručan ni kvalitetan. Samim tim je teško postaviti i povratne linkove (posebno ukoliko se radi o komercijalnom sajtu).

SEO profesionalcima je to dovoljan dokaz da su ti linkovi važni. Naravno i izazov. Krenuli su da “napadaju” i spamuju .edu sajtove.

Pojedini profesori, naučni radnici i administratori koji imaju pristup naučnim i obrazovnim sajtovima koriste priliku da utiču na plasiranje sadržaja i linkova.

Neki čak trguju uticajem i naplaćuju za postavljanje linkova na tim sajtovima.


Nije tako idealno


Ali, ne treba trčati pred rudu, postoji i jedna začkoljica.

Matt Cutts, vodeći autoritet u Googlu kada se radi o SEO, još 2010 je izjavio: „ne treba gledati samo na broj linkova, nego koliko su ti linkovi relevantni. Ne može se reći da linkovi sa obrazovnih sajtova imaju veću težinu od drugih linkova, na kraju je najvažniji kvalitet sadržaja”.

Drugim rečima, .edu linkovi su faktor rangiranja u smislu da se radi o linkovima. Ako dobijete link sa .edu sajta na osnovu kvaliteta sadržaja na koji on upučuje, vrednost linka je određen kvalitetom tog sadržaja.

Znači nema značaja ako je link sa .edu, .com, .gov ili bilo kog drugog sajta. Potrebno je da kreirate relevantan sadržaj vrhunskog kvaliteta koji će biti viralan i koji će imati dobru posetu.

Uzimajući u obzir različite signale stručnosti, autoritativnosti i pouzdanosti alatki koje Google ima na raspolaganju za procenu kvaliteta sadržaja, verovatno će njegovi algoritami prilično lako da nanjuše sadržaj lošeg kvaliteta, čak i na .edu sajtu.

Ako ste ipak uspeli da nekako postavite link, velike su šanse da će on biti zanemaren.



Zaključak


Ne može da se kaže da su povratni linkovi koji dolaze sa visoko kvalitetnih i renomiranih .edu sajtova automatski vredniji i moćniji od drugih linkova.

Oni mogu da se uzmu obzir ali i da se potpuno ignorišu prilikom rangiranja.

Zato nemojte da igrate ovu igru, da spamujete, da kupujete ili razmenjujete linkove na obrazovnim i naučnim sajtovima.

Mogli biste da poništite vrednost koju bi vam je sadržaj mogao generisati jer će vas Google jednostavno isključiti.

1 коментар: