понедељак, 4. фебруар 2019.

Digitalni marketing osnovni pojmovi

Šta je digitalni marketing?


Nema baš precizne definicije, najbliže i najrazumljiva je možda ova:

„Pod digitalnim marketingom se podrazumeva promocija proizvoda ili usluga, korišćenjem digitalnih kanala preko kojih se uspostavlja komunikacija do krajnjih korisnika, tj. kupaca tog proizvoda ili usluge“.




U tu svrhu se upotrebljavaju brojne digitalne taktike i tehnologije uglavnom preko Internet servisa na svim platformama, desktop računarima, mobilnim telefonima, tabletima i drugim digitalnim medijima.



Ključne reči / ključne fraze


Najvažniji pojam u digitalnom marketingu. Ukoliko nemate ključnu reč ili frazu onda ne možete da počnete sa dizajniranjem sadržaja na sajtu ili blogu. Pre nego što krenemo dalje, da razjasnimo vrlo važnu stva: iako govorimo ključna reč, znači u jednini, najčeše se radi o više reči, tako da je pravilnije koristiti termin ključna fraza, ali se nekako odomaćio termin ključna reč, pa nastavljamo sa njom.

Ključne reči opisuju sadržaj na vašem sajtu.

Ključna reč je termin za pretragu na stranici koju hoćete da rangirate, pokazatelj za Google o čemu se radi na vašem sajtu,  to je reč (fraza) koju vaši posetioci kucaju u search boxu na pretraživaču. Kada se ona ukuca, trebalo bi da ih dovede do vas i vašeg sajta. Ukoliko imate prodavnicu LED rasvetu u Beogradu, vaša (najvažnija) ključna reč bi bila LED rasveta Beograd.


Kada se određuju ključne reči mora da se razmišlja na način kao što razmišljaju potencijalni posetioci i koje bi oni reči koristili da dobiju ono što traže. 



Digitalni marketing izbor ključnih reči


Ukoliko pogrešite, vaši posetioci neće biti pravi, one koje želite i trebate zato što vaš sadržaj nije adekvatan njihovm potrebama i interesima.


Društvene mreže


Društvene mreže su platforme koje omogućavaju ljudima sa sličnim interesima da se spoje i dele informacije, fotografije, video snimke. Najpopularnije društvene mreže Facebook, Google+, Twitter, LinkedIn, Pinterest, Instagram, itd.

Razlozi za ovakvo društveno umrežavanje mogu da budu lični ili poslovni.

Lični razlozi mogu da budu lična prezentacija, zabava, informisanost i slično iako su nastale sa ciljem da zadovolje ove potrebe, društvene mreže su veoma brzo postale sastavni, čak i neophodni deo marketinga.

Svaka iole uspešna kompanija, velika ili mala, ima veoma razvijeno prisustvu na najvažnijim društvenim mrežama.

Preko njih se vrši prezentacija, brendiranje, promocija i prodaja proizvoda i usluga. Društvene mreže su najbrži i najefikasniji način za informisanje i edukovanje potrošača, kao za i proširivanje  baze postencijalnih kupaca.


Linkovi


Pod linkom se podrazumeva međusebna veza između dve web stranice u okviru istog ili drugog sajta. Linkovi mogu da budu jednosmerni (direktni) ili povratni.

U SEO su posebno važni takozvani povratni linkovi (engl. backlink). To su linkovi koji jedan sajt dobija sa nekog drugog sajta. Oni imaju veliki uticaj na poziciju stranice u rezultatima pretrage, tako da ukoliko se želi dobra pozicija taj sajt mora da izgradi kvalitetne i relevantne povratne linkove.


SEO Search Engine Optimisation (Optimizacija sajtova za Internet pretraživače)


Preko SEO se teži da se sajt preko kojeg se vrši komunikacija sa posetiocima, što bolje pozicionira na stranicama pretrage, što za posledicu (treba da) ima povećanje saobraćaja prema tom sajtu. 





Ili drugim rečima, optimizacija sajta ima za cilj da dovede što je više novih potencijalnih korisnika na sajt posredstvom internet pretraživača (Google, Yahoo, Bing).

Da bi se razumeo SEO možda je najbolji sledeći primer:

“Koliko stranica u Googlovoj pretrazi pregledate kada tražite nešto na Internetu?” 

Verovatno, kao i u 80% slučajeva samo prvu ili možda drugu stranu, ostale ste ili samo preleteli pogledom ili niste ni pogledali. Da bi ste se našli na prvim pozicijama, potrebno je da neko odradi te radnje koje su su sastavni deo SEO.


SERP


Search Engine Result Page (SERP) je pozicija koju stranica (sajt) ima u rezultatima pretrage za traženu ključnu reč / frazu reč (upit). Kada se ukuca upit u polju pretrage (search box) pretraživača, dobijaju se određeni rezultati, tj. spisak onih rezultata koje pretraživač pronađe, a koji najviše odgovaraju tom upitu.

Postoje dva tipa rezultata

1. Organski (rangiranje se vrši na osnovu algoritma i kriterijumima pozantim samo Goole-u i drugim pretraživačima)

2. Plaćene reklame (plaća se Google-u)
Smatra se da rezultati koji su na prvim mestima imaju sadržaj (content) koji je najrelevantniji i koji najbolje odgovara na zadati upit.


Plaćeno oglašavanje (reklame na Internetu)


Radi se o oglašavanju koje se plaća vlasnicima oglasnog prostora. Obično kod Google-a i drugih velikih pretraživača prvi rezultati na vrhu stranice su namenjeni plaćenim oglasima. Osim Googla koji je najdalje otišao sa plaćenim oglašavanjem (Google Ads, ranije Adwords), ono postoji i kod socijalnih mreža, Facebooka, Twittera, Instagrama, LinkedIna.

Glavna prednost plaćenih reklama je njihova velika efikasnost i mogućnost “ciljanja” publike, tj mogućnost da se oglasi prikazuju određenim grupama ljudi prema njihovim  interesima, mestu življenja, godina starosti, polu, itd. Oglasi se prilagođavaju svakoj grupi i tako se povećavaju šanse za uspeh. Osnovni model plaćanja je plačanje-po-kliku (PPC), a to znači plaća se ukoliko neko klikne na vas oglas.

Ipak, logično, plaćeno oglašavanje nije dovoljno ukoliko nemate dobar sajt koji ne uspeva da posetioce pretvori u kupce i konzumente vašeg sajta.

Stranica koju posetioci prvu vide (odredišna stranica ili eng. landing page) mora da bude relevantna i uverljiva sa fokusiranim sadržajem i jasnom navigacijom prema drugim stranicama na sajtu.


Dozvoljene i nedozvoljene tehnike u SEO


Postoje dve vrste tehnika u SEO

1. Dozvoljene (white hat)
2. Nedozvoljene ili „crne“ (Black hat)

Ove prve tehike pretraživači preporučuju, cene i nagrađuju, dok black hat tenike ne samo što ne preporučuju i ne odobravaju, nego i strogo kažnjavaju (ukoliko se naravno počinioci uhvate).

Dozvoljenim i preporučenim metodama dizajneri websajta i SEO stručnjaci teže da dobiju dugoročni kvalitet i pozitivne efekte.

Prilikom upotrebe nedozvoljenih tehnika, postoji rizik da web sajt bude loše pozicioniran, privremeno, pa čak i trajno zabranjen.


Koje se tehnike smatraju dozvoljenim (white hat)?


Najkraće rečeno – ukoliko se uklapaju u smernice koje su date od strane pretraživača (Google, Mozzila, Bing, itd), i koje ne smeju da se obmanjuju. Ove smernice su neka vrsta nepisanih pravila. Nigde ne stoji tačno šta treba da se uradi, ne radi se o listi strogih zakona, nego su to više uputstva kojih se treba pridržavati, naravno ako se očekuju kvalitetni rezultati.

Sadržaj sajta koji se rangira i indeksira od strane pretraživača treba da bude isti koji korisnik vidi kada poseti taj sajt. Najbolji savet je: kreirajte sadržaj za korisnike, a ne za algoritme pretraživača.

Kada se sadržaj napravi, onda se upotrebljavaju tehnike koje će pomoći da taj sadržaj bude lakše dostupan pretraživačima, da ga oni što pre “pogledaju”, i da ga nagrade sa što većom pozicijom u pretrazi.


Nedozvoljene (black hat) tehnike


Korišćenje sredstava namenjeni za poboljšavanje pozicije nekog websajta, koje pretraživači ne odobravaju, i koja uključuju neku vrstu prevare. Može da uključuje sledeće


  • sakriven tekst, u boji kao pozadina, u nevidljivom delu polja, ili pozicioniran van ekrana.
  • prikazivanje različite stranice od one koja se želi posetiti (cloaking)
  • prenatrpavanje ključnim rečima (Keyword stuffing)
  • korišćenje softvera za građenje linkova
  • farme linkova (mreža sajtova koji su linkovani između sebe sa ciljem obmane pretraživača)
  • Mirror websites (više sajtova sa sličnim sadržajem, ali sa različitim URL), i još mnogo drugih


Pretraživači mogu kazniti sajtove za koje se otkrije da koriste nedozvoljene SEO tehnike


  • smanjivanje ranga, 
  • privremeno isključivanje
  • potpuno isključivanje sa rang liste pretraživača


Postoje i takozvane “sive tehnike”, koje koriste metode koje nisu kažnjive, ali u isto vreme ne deluju u smeru prikazivanje najboljeg sadržaja i kvaliteta posetiocima, nego su više orjentisane ka algoritmima pretrživača “spiders” da bi se dobio što bolji ranking i poziciju u SERP.

Izazov za softverske timove koji rade u Google-u i ostalim kompanijama je da razviju takve softvere i algoritme koje će uspešno otkrivati ovakve pokušaje.


1 коментар:

  1. Lep uvod u digitalni marketing, ali ukoliko se stvarno želi da se uđe dublje u priču, ipak je potrebno više i teorija ali i prakse.

    ОдговориИзбриши