среда, 17. август 2011.

Kako odabirati i odabrati ključne riječi?


Vlasnici sajtova više nisu neuki i nisu neznalice. Oni jako dobro koje su ključne reči njihovog poslovanja.

Barem oni koji žele više od svog sajta na Internetu. Jako dobro znaju prednosti i mogućnosti Internet tehnologija. Ponekad me impresioniraju vlasnici koji znaju šta hoće. I baš prija kada sa vlasnicima sajtova dodjemo u fazu odabira ključnih reči, rada na SEO, tj. optimizaciji upravo za izabrane ključne reči.

I ovaj čovek sa slike, Srbin rodjen u lijepoj našoj, Nikola Tesla, koji je zadužio ovu galaksiju i ovo mrvce od planete zemlje svojom genijalnošću i marljivošću i istrajnosti je verovatno postavljao sebi probleme i rešavao ih tako uspešno i tako dalekosežno.Prethodna rečenica krije jednu ne baš izvorno domaću, srpsku reč, ali ipak dovoljno prepoznatljivu. Dalekosežnost. Da, dalekosežno i što je moguće više uspešno, efikasno, profitabilno.

Svaki vlasnik sajta na Internetu bi bio presrećan kada bi posetioci njegov sajt nalazili na ključne faze ili ključne reči vezane za njegovu oblast rada, preko najvažnijih mašina za pretraživanje, pre svega Google.Pri izradi sajta, ali i kasnije tokom rada na njegovoj optimizaciji, koja se danas podrazumeva ako želite sajt koga će neko i naći na Internetu, treba da budete dovoljno mudri, pronicljivi.

Da poznajete psihologiju svojih potencijalnih klijenata, kako bi umeli da predvidite i definišete najvažnije ključne fraze, popularnije ključne reči, preko kojih će potencijalni klijenti, odnosno posetioci sajta, pretraživati sajber prostor.

Silna se tu teorija raspreda, silni alati su se pojavili na tržištu. Mnogi od njih daju jako dobre rezultate, pomažu u izboru relevantnih reči, relevantnih fraza, usmeravaju vlasnike sajtova ali i firme koje rade optimizaciju sajta i njegov razvoj na dinamički i složen pristup unapredjivanju sajta.

Borba za dobru poziciju sajta, odnosno njegovu konkurentnost na bitne fraze, iliti ključne reči je permantan proces, poznat i kao SEO optimizacija.

Ovaj proces zahteva praćenje sajta i primenu mnogih marketinških metoda u cilju približavanje sajta ciljnim klijentima i stvaranju njihove lojalnosti, odnosno zadovoljavanju većine njihovih potreba kako jednostavno ne bi imali preteranu potrebu za srodnim sajtovima, proizvodima, uslugama, ako to mogu naći kod vas, na vašem sajtu,  upravo onako kako su to i želeli i u meri i kvalitetu koji im odgovara.

Dominantan pretraživač Google se nametnuo kao glavni, merodavni relevantni i meritorni, ma svemogući faktor i činilac. Njemu se mora prilagodjavati i sajt i ključne reči i ključne fraze i skoro sve vezano za sajt. Dok s ene pojavi prava konkurencija.

Tako je trenutno bez izgleda u skorašnju pojavu dostojnog takmaca. Dakle, Google i njegova paleta alata daju fine rezultate u pogledu:
  • odabira, 
  • frekventnosti, 
  • zastupljenosti, 
  • popularnosti ključnih reči relevantih za oblast poslovanja kao i 
  • trendovima popularnosti ključnih reči.
Google analytics, Google Adwords Keywords Tool, kao i ostali Google alati za praćenje statističkih pokazatelja sajta, daju mnogo odgovora vlasnciima sajta kao i webmasterima u kom pravcu treba da se fokusiraju u razvoju sajta, kao i za koje fraze treba da pojačaju ili razvijaju SEO. 

Jedan od jeftinijih i manje zahtevnih postupaka koje nikako ne bi smeli preskočiti je i osluškivanje i praćenje konkurencije, odnosno uvid za koje ključne fraze i ključne reči se bori i dobro pozicionira konkurencija.
Mnogo faktora i mnogo kriterijuma je u igri. Nekom Google AdWords završava posao, nekom ne završava jer je preskup i ne donosi dovoljno posetilaca i profita.


Nekome je preskupo ulaganje u optimizaciju sajta za veoma konkurentne reči, ali nije preskupo ulaganje u manje konkurentne ključne reči koje mu takodjer donose odgovarajući profit. Puno matematike, puno poslovnog duha, puno kreativnosti, puno znanja, sve u jednom. Lepota a nije poroka.


Dobra analiza i pametno ulaganje u optimizaciju za birane ključne reči mogu značajno unaprediti poslovanje preko Internet sajta. Obrnuto, možda nećete puno uložiti ali nećete ništa ni dobiti. 


Vredi se upustiti u borbu za pozicije  na bitne ključne reči, relevantne za vaše poslovanje, jer se sve više čini da to i postaje presudan činioc opstanka i uspešnosti Internet sajtova.


Нема коментара:

Постави коментар