четвртак, 28. март 2024.

Da li AI može pomoći agencijama za SEO?



Internet pomalo podseća na svemir. Širi se i to u svim pravcima. Deluje i da ubrzava. Skoro da je i prirodno da se pojavljuju servisi poput AI koji treba da pripomognu u sistematizaciji tog obilja i količina sadržaja koji su većini nepojmljivi.


Ali, kako ostati svoj?


Kako biti primećen, biti unikatan među milionima? Kako biti svoj? Jer kako biti prepoznatljiv više nije baš tako lako, mada realno u konkurentnim oblastima nikada nije ni bilo.

A onda se iznebuha i niotkuda pojavi AI. Roboti više nisu novost, ChatBot-ovi su odavno na spisku alata za korespodenciju sa korisnicima.

I nasta panika, ushićenje. Ali pre svega toga, ubrzanje. Kao u velegradima, sprint na temu kako upregnuti i iskoristiti AI u svom poslovanju. A ko je posebno zainteresovan za usluge ove pojave?

Pogađate.

Kreatori sadržaja. 

Kreatori reklama, oglasa. Priča, tekstova, komentara.

Mašinerija koja je živela i funkcionisala na nekim drugim principima je nevoljno trepnla. Da, sada taj AI preti da im preuzme deo posla. I to ne onaj početnički, juniorski već i kao glavni kreator i kreativac. O operativi se više i ne diskutuje.


AI kao inspiracija i realizacija


Da li biste i da li već koristite AI kao pomoćni alat za kreiranje sadržaja ili nekih njegovih delova?

Ako je dogovor NE, zamislite se i pokušajte da razmišljate racionalno. 

Niko ne zna sve. 

A veštačka inteligencija može da pomogne. Dovoljno je samo je pozovete i pitate onako kako biste pitali eksperta.

Apriori odgovor na pitanje da li AI može da pomogne agencijama za SEO je DA. I to može biti fantastična pomoć u cilju unapređenja konkurentnosti, ali i kreativnosti. Jer pomalo uspavani kreativci u AI dobijaju više nego konkuretnog takmaca.


Biti u trendu


Čak i ako ne želite da koristite AI za kreiranje baš celih tekstova, članaka, još uvek ima korisnog prostora da pozovete ovaj novi virtuelni servis i novog virtuelnog asistenta.


Inspiracija


Ni umetnicima nije uvek lako da budu inspirativni. Čak naprotiv. Sve je teže razviti nove ideje za neke nove sadržaje a teme prilično stare i izlizane. 

Slično je kada je u pitanju marketing sadržaja, odnosno svakodnevna potreba za generisanjem kvalitetnog sadržaja. 

Jer kvote ne praštaju. Moraju da se ispune. 

Oni koji se bave ovim poslom znaju da je doći do nove ideje teže i sve teže. I pitanje naravno, zašto jednostavno ne potražiti pomoć od AI platforme? 


Kako to učiniti? 


Razmišljajte proaktivno. Što pametnije pitate postoji velika šansa da dobijete i sličan odgovor. Pametan i koristan. 

Ključna reč je jasnoća. Preciznost u pitanju stvara preduslove za kvalitetna odgovor.

Ponekad otvorenija pitanja koja zahtevaju apstrakciju mogu da unaprede konverzaciju i kvalitet odgovora. Prosto da taj nevidljivi sagovornik shvati da vi očekujete više od njega.


A šta vi da radite?


Majstori bi rekli udarite glazuru. Ili polirajte. Fomirajte odrednice, naslove, podnaslove i posle pomoći od AI udahnite život u sadržaj koji ste formirali zajedno sa virtuelnim pomoćnikom.


A SEO?


Da li je SEO kao jedna od perjanica digitalnog marketinga ugrožen ili makar pod napadom? I jeste i nije. Vreme će pokazati.

A šta kažu neki ljudi koji su dosta upućeni u ovu oblast?

Na primer Ilon Mask kaže: „U jednom trenutku neće biti potrebe za poslom, moći ćete da radite ako želite, ali će zapravo veštačka inteligencija raditi sve ostalo. To je i dobro i loše i jedan od izazova sa kojim ćemo se susresti u budućnosti biće da pronađemo smisao života".

Pa dobro, tako kaže ali kad ai da li će biti baš tako ostavimo za budućnost."

Da se ne uplašimo, život teče dalje i donosi nam lepe i manje lepe stvari. Kao i generacijama pre nas ostaje nam da se prilagodimo.


Elem, šta nam je činiti?


Ono što je sasvim izvesno ne isplati se čekati. Mogućnost da vam 24h bude dostupan servis za pitanja i odgovore je fantastična stvar. 


I zašto bi čekali?


Možda ne morate biti prvi ali ako želite u vrh morate biti među prvima koji će AI uvrstiti u redovne saradnike. 

Pobediti ili biti ispred konkurenciji nije lako. AI može biti onaj dragoceni i dugo čekani vetar u leđa. 


8 коментара:

  1. Анониман29. март 2024. 08:54

    Za godinu, dve nista vise nece biti isto, cak u srbistanu. AI ce pomesti sijaset jednostavnih poslova a verovatno i onih koji traze i 2.5g mozga.

    ОдговориИзбриши
  2. Uh, iz ugla kopirajtera AI je bas bas nezgodan igrac.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман29. март 2024. 20:10

    malo vestacki nabudzen naslov .. i digitron moze biti od koristi a kamoli AI .. ali ajd

    ОдговориИзбриши
  4. seo i ne ustaje mi se30. март 2024. 11:15

    Evo nesto i od mene. Ako ste se nalozili za AI platformu kao glavnog asistenta, onda jednostavno pitajte AI zašto određeni rezultat takav kakav jeste. Iznenadicete se jer cete zaista i dobiti pravi odgovor!

    ОдговориИзбриши
  5. Kljucno pitanje je da li je sadržaj veštačke inteligencije dobar?

    I gle cuda odgovor je da! AI sadržaj može biti vise nego pristojan ali kada se koristi na odgovarajući način. Samo oni bas iskusni mogu uociti nedostatke, ali zar nedostaci nisu bili ni kada smo mi bili autori?

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман30. март 2024. 11:23

    Ako je vec AI vas favorit za SEO, nikada ne zaboravite zbog cega se radi SEO. Setite se vrlo stvarnih ljudi, d ane kazem zivih, za koje kreirate sadrzaje.

    ОдговориИзбриши
  7. ipak je panika. sto vise pratim tekstove oko AI i SEO uocava se jaka nit panike kod content stvaralaca... i na zalost, strah je opravdan.

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман31. март 2024. 12:58

    da li moze kljuc pomoci majstoru? ili da li moze zastitno odelo biti od korisit vatrogascu?

    ОдговориИзбриши