субота, 9. децембар 2023.

Hoće li Chat GPT ubiti SEO?


Pa hajde de se zapitamo, hoće li taj Chat GPT ili neki njemu sličan ubiti SEO? 

Odgovor koji plaši i koji opominje:

I hoće i neće. 

Ipak, koliko god danas AI i moćni servisi poput Chat GPT pretili SEO agencijama i dalje je to prejaka reč. Makar do sutra.

Osmeh na lice. Chat GPT neće ubiti SEO agencije. Još uvek.

To je preterivanje i plašenje bez dovoljno realnog pokrića u ovom trenutku. Ali da će ih dobrano prodrmati hoće itekako. Ne samo to. Gde ima vatre ima i roštilja. Iz ugla optimiste   možda u tome ima i neke korisnosti jer će naterati sve one koji se bave SEO da budu kreativniji. Bolji. Da se bore sa novim takmacom, da ne kažemo neprijateljem.

Krajnosti

Niko sa sigurnošću ne zna gde će se zaustaviti razvoj AI. Ali sa druge strane malo je onih koji ne znaju da se Internet svakog sekunda puni sa stranicama generisanim skoro pa u celosti od strane mrske nam veštačke intelignecije. 

Da li je to kraj kopirajtinga i pisaca za Internet kakve smo do sada poznavali?

Zamislite scenario u kome se Internet pretvara u nešto većinski kreirano od strane mašina. Servisa, programa, aplikacija, vanzemaljaca. U većini. Bez duše. Bez empatije. Da li to možda znači da će i njegovi korisnici, alijas mi biti sa sličnim osobinama? Bezdušni, sa odsustvom empatije ili potrebe za istom?

Vreme. Vreme zna sve i ono će svedočiti šta će se zaista dogoditi.


Budi svoj


Dok još ima nade pored korisnosti, gajite kreativnost, empatičnost i ljudskost u svojim sadržajima koje plasirate na Internet. Još uvek ćete nekako prepoznavati tekstove koje pišu ljudi, kao što je ovaj, ali će sigurno biti sve teže prepoznati sadržaje koje kreiraju mašine.

Posmatramo stvari iz drugog ugla. U nekim oblastima kao što su agencije za nekretnine AI može biti itekako koristan. Programeri, pisci, radoznalci i mnogi drugi već bukmarkuju ove servise visoko u lestvici korisnih alata koje svakodnevno koriste. 


Dok ima nade


Iako Chat GPT nesumnjivo ima potencijal da revolucioniše različite aspekte onlajn interakcija, važno je zapamtiti da SEO (optimizacija za pretraživače) polje još uvek ne može bez ljudskog faktora. 

Nesumnjivo AI i servisi poput Chat GPT mogu da budu izvanredan alat u rukama profesionalaca. U stvari u sinergiji SEO radnika i AI mogu nastati novi, kreativniji sadržaji kao i načini interakcije s korisnicima.


A u ruke Mandušića Vuka


Koristeći mogućnosti Chat GPT-a, eksperti za SEO mogu lakše i brže stvoriti dinamična i personalizirana iskustva koja su u skladu s potrebama i preferencijama korisnika.





Pogledajmo stvari iz nekog optimističnog ugla. Ostavimo predviđanja o sudnjem danu i pobedi AI po strani i prihvatimo potencijalnu sinergiju između Chat GPT-a i SEO-a. Dokle god je tako svedočićemo da je ljudska strana ta koja formira i oblikuje Internet i ne samo Internet.


I šta ćemo sad?


Ako želiš pobediti neprijatelja moraš ga upoznati. Ako to niste uradili do sada vreme je. Istražujte, učite AI, Chat GPT, Bard i sve druge servise koji su vama bitni. Ljudski rod je opstao upravo zbog svoje evolutivnosti, prilagodljivosti. E pa prilagodite se, razvijajte svoje veštine i istražujte nove mogućnosti u digitalnom okruženju koje se baš brzo menja.

Slike: 
https://www.pexels.com/photo/prosthetic-arm-on-blue-background-3913025/
https://www.pexels.com/photo/little-boy-in-wheat-field-5985670/


9 коментара:

  1. Verovali ili ne Chat GPT može generisati visokokvalitetan sadržaj prilagođen SEO-u. I ne samo ovo! Može se koristiti da prati SEO preporuke, kao što su gustina ključnih riječi, čitljivost i dužina sadržaja. Obavezno naglasite da želite SEO podnaslove kada vam chat gpt generiše tekst. Sve ovo vam može pomoći u poboljšanju rangiranja web stranice na pretraživačima i uštedeti vreme i trud.

    ОдговориИзбриши
  2. Ko ne veruje neka proba. Chat GPT može generisati sadržaj koji je veoma vredan, da ne kazem viralan. Što je posebno zanimljivo to može biti sadržaj vredan deljenja! A povratne veze koje nastaju na ovaj način mogu biti ključne za uspešan SEO.

    ОдговориИзбриши
  3. Chat GPT je moj omiljeni alat za kreiranje tekstova za SEO fraze koje nisu genericke (long thail keywords). Malo prerade i usteda vremena fantasticna.

    ОдговориИзбриши
  4. Kao i svi, i ja povremeno koristim pomoć AI prijatelja, ali mogu da kažem da se ipak još uvek razlikuje ono što napiše on, od onoga što napišem ja. A narod voli ličan pristup, voli da čuje i vidi osećanja, voli da prepozna nečiji stil čim vidi tekst. To je ono što se sigurno neće skoro promeniti.
    Ipak, treba se truditi da što bolje upoznate svog neprijatelja, da biste znali kojim sredstvima da se protiv njega borite. A posle nekog vremena, shvatićete da vam više nije neprijatelj, već sredstvo za rad.
    U njega se, ipak, ne može do kraja verovati, zbog osobine da kad nešto ne zna - izmisli, tako da morate da proveravate sve što pomoću njega uradite, ali da je lakše, jeste.
    I upravo iz svih tih razloga mislim da neće uništiti ni SEO, ni copy, a bogami ni content writing. Jer, oduvek je bilo mnogo piskarala, ali jedan je Tolstoj, jedan Bajron, jedan Rable, jedan Andrić... :)

    ОдговориИзбриши
  5. Ja vec neko vreme koristim Chat GPT i stvarno sam zadovoljna, jeste da me taj sve veci napredak vestacke inteligencije pomalo plasi, ali u ovom trenutku svakako nam je od pomoci.

    ОдговориИзбриши
  6. Chat GPT je digao veliku buku, bio je prvi AI alat. Ali drugi nisu sedeli skrštenih ruku i počeli da izbacuju svoje programe veštačke intelegencije. Poslednji je Google, nešto radi i Mask, apple isto tako, Zukenberg ima od ranije ali mu nije konkurentan. Kinezi isto tako spremaju nešto veliko. ChatGptu su pale akcije i posle sage sa njihovim CEO, koga su izjurili pa vratili, to će malo (ili mnogo) da ih poljula. Sleda nam interesantna vremena

    ОдговориИзбриши
  7. Ne znam da li ce Chat GPT ubiti SEO ali nista vise nece biti isto. Uzbudjenje raste ...

    ОдговориИзбриши
  8. hoce i to brze nego sto mislimo .. SEO mora da se menja iz korena

    ОдговориИзбриши
  9. pogledajte ovaj film iz 2001. A.I. Artificial Intelligence i sve ce vam biti jasno ..

    ОдговориИзбриши