четвртак, 22. октобар 2015.

Statistike posećenosti za web sajt

Praćenje statistike posećenosti sajta


Sajt i web stranice su kao  živ organizam. Značaj sajta raste sa poboljšanjem njegove pozicije na Google (Gugl) kao i sa povećanjem broja posetilaca.

Mnogi vlasnici nemaju vremena da pažljivije prate statističke pokazatelje sopstvenog sajta, pa se naprosto iznenade kada se posle godinu ili dve odjednom sete da imaju i tu mogućnost.

Da li je tada kasno? 

Oni znaju. Trebalo bi da vlasnici sajta znaju koliko košta godina, dve, tri njihove nezainteresovanosti za praćenje statistika sajta koje su im na dohvat ruke.

To je jedna od početničkih grešaka koju treba prevazići. Kako?

Edukacija. Jednostavna edukacija koja štedi mnogo. I vremena i živaca i novca. 

Bilo da vam sajt održava student ili firma, što je danas podrazumevana varijanta, iskoristite mogućnost da pratite sve relevantne pokazatelje sajta, bilo kroz Google Analytics (GA, besplatan alat firme Gugl), search console (nekada Google web master tools), ili kroz statistike na serveru koje bi morale da vam budu dostupne kada zakupite odgovarajući hosting paket.

Evo jednog prikaza statistika sa Google search console. Trebalo bi da umete da čitate ovaj grafikon, pored statistika za ključne reči grafikoni sve kažu.
GA4 je danas opšte mesto. Nove statisitke koje život znače. 

Ne morate da znate da implementirate potrebne kodove na stranice sajta, niti da sami podešavate šta ćete pratiti preko GA, to treba da vam urade oni koji realizuju sajt, ali bi trebalo da znate da čitate podatke. 

Ako želite sve sami trebalo bi da imate Gugl nalog, imejl, koji bi vam izmedju ostalog služio i za tu namenu.Kada jednom pokrenete GA, moći ćete svakodnevno da pratite broj poseta kao i strukturu posetilaca sajta, vrste njihove angažovanosti na sajtu i samim tim da budete kontrolori efikasnosti rada na pozicioniranju sajta, odnosno optimizaciji za pretraživače, ako se odlučite i za tu varijantu.

Koje informacija možete da dobijete?


Broj poseta, posetilaca na dnevnom ili nedeljnom nivou je prevaziđena kategorija ili nedovoljno sa stanovišta analitike sajta. 

Ugrađeni alati su moćni i od njih u svakom trenutku možete dobiti moćne statistike posećenosti za web sajt. Vredi malo istražiti pokazatelje, jer pored osnovnih elemenata možete dobiti i sledeće statistike:

Statistika na dnevnom, nedeljnom, mesečnom, godišnjem nivou, tačnije statistike u željenom periodu vremena. Vizuelni i tabelarni prikaz podataka omogućava da na lak način, vizuelno pratite trendove, da li su oni u rastu, opadanju ili kako bi rekli, da li se sajt pomera nabolje ili nagore. Takođe, može se videte i statistika poseta po satu, odnosno uočiti dnevni i noćni pikovi saobraćaja, što je posebno važno prilikom definisanja AdWords kampanja, kao i plasiranje dinamičkih sadržaja, poput aktuelnosti, blogova i sl.


 • Broj jedinstvenih posetilaca na sajtu, kao i ukupan broj posetilaca koji su jednom ili više puta posetili sajt. 
 • Prosečan broj strana koji posetilac pregleda kada dođe na vaš web sajt kao itinerer kretanja kroz sajt. Ovo može biti jako važno da znate da li ste projektovali rešenje koje forsira navigaciju kroz sajt shodno vašim prioritetima stranica i sadržaja na istom.
 • Broj posetilaca koji je pogledao samo jednu stranu na vašem sajtu, i zatim napustio sajt ("Bounce Rate"). Veća vrednost ukazuje da nešto ne štima ili se na pogrešan način privlače posetioci sajta. Vama su najvažniji ciljni posetioci, dakle oni koji su potencijalno zainteresovani za sadržaj, odnosno ono što pokušavate da plasirate putem sajta.
 • Statistika najposećenijih strana na Vašem sajtu. Često se ova statistika ne poklapa sa stranicama koje sa favorizuju kroz kampanje, plaćene oglase i druge marektinške aktivnosti. Nisu sve web stranice na sajtu jednako važne i nemoguće je da to i budu. 
 • Informacije o posetama sajta, uređajima preko kojih su relizovane, tableti, mobilni telefoni, desktop računari, pretraživači, operativni sistemi, browseri, ...
 • Detaljne podatke o učinku i pokazateljima plaćenih kampanja (Google AdWords),
 • Podaci o geografskim lokacijama, državama, odnosno gradovima i regionima odakle dolaze posetilaci, što posebno dolazi do izražaja u slučaju da višejezičnih sajtova.
 • Izveštaji o vremenskom zadržavaju na sajtu, odnosno pojedinim stranicama.
 • Posebno vredne informacije o načinima dolaska posetilaca, organska pretraga, referali, socijalne mreže, direktni dolasci na sajt. Ove statistike govore mnogo, a nije teško naučiti ili ovladati kako ih iskoristiti za dalji rad na promovisanju sajta. 
 • Prikaz pogrešno formiranih linkova ili nepostojećih stranica koji mora da vam bude okidač da iste što pre sredite, jer pretraživače ne vole slomljene linkove i nepostojeće stranice, i često zbog toga penalizuju sajtove.
 • Brzina učitavanja pojedinih stranica i segmenata na sajtu (slika, uključenih fajlova),
 • Mogućnost samostalnog kreiranja tipova statistika i izveštaja za praćenje.


Naravno, tu se ne iscrpljuju modaliteti i mogučnosti statističkih alata. Pored besplatnih postoje i plaćeni alati koji daj još više i iscrpnije podatke. U svetu koji nas okružuje pametna obrada podataka itekako pomaže u definisanju smernica za puteve, taktike i tehnike razvoja web sajta, ali i ne samo web sajta.


Čemu sve te statistike?


Ko je pažljivo čitao prethodni tekst, delimično ili više od toga mogao je da shvati da se statistički pokazatelji sajt mogu pratiti do fantastičnih detalja, i to skoro u potpunosti primenom besplatnih alata.
Niko ne može da vam soli pamet, po naški. Sami možete videti kako i koliko vaš sajt napreduje na Internetu i da li napreduje. A kada povežete Google Ads i analitiku biće vam jasnije odakle dolaze konverzije kako bi mogli optimalno da upravljate vašim budžetom.
Vreme i potreba za praćenje statistika sajta, kao i blagovremeno reagovanje u pogledu potrebnih akcija, je danas podrazumevana opcija za svakog vlasnika sajta, odnosno onog ko to radi u njegovo ime. 

2 коментара:

 1. odlican tekst, statistike su i te kako vazne u ovom pslu

  ОдговориИзбриши
 2. Pracenje statistika je i te kako vazno ako zelite da radite u zaradjujete od sajta. Bitno je da znate koje parametre pratiti, sta koji od njih znaci, i kojim tehnikama postici bolje rezultate. Same brojke ne znace nista, ako ne umete da ih procitate kako treba.

  ОдговориИзбриши