среда, 16. новембар 2016.

Pametan izbor domena

Šta je to pametan izbor domena?


Naziv domena koji je dovoljno dopadljiv i mašinama za pretraživanje, kao i posetiocima sajta je pametan naziv.

A gde ste vi po tom pitanju? 
Gde je vaš brend, sajt, blog? 

Mnogi vlasnici sajtova su prilikom izbora domena često zarobljeni nazivom svoje firme, pa smatraju da je logično da i naziv domena bude u skladu sa nazivom firme.

I to baš bukvalno 1 na 1.

Naziv firme postane i naziv sajta. Greška!

Mač sa dve oštrice, od koji je najčešće oštrija ona koja je uperena prema vama.

Sasvim je to logično iz njihovog ugla, ali to često nije tako i iz uglova pametnih pretraživača "search mašina". Posebno Google, pa ni iz ugla posmatranja korisnika Interneta. 


Gde je greška?




Osnovna greška je u tome što velike i firme koje su već brend, tj. prepoznatljiv od širokog kruga korisnika, pa i onog na Internetu, logično imaju i takav naziv domena. 

Nekada bi rekli, videla deca kako to rade veliki, pa hajde i mi. 

E pa ne može. 

Odnosno može, ali to nije najbolja poslovna odluka.

Na primer Adidas, BMW, Nike, neće za naziv uzimati ključne reči relevantne za pretraživače i korisnike, već upravo nazive svojih brendova, tj. firmi. 

Može im se jer su već završili brendiranje. Naravno i usput potrošili milijarde dolara na reklamiranje i dostizanje tog stanja.

Da, njima je lako, korisnik koji želi videti asortiman firme Adidas neće kucati sportske patike, već direktno baš tu ključnu reč adidas. I naravno, u rezultatima pretrage će dobijati upravo taj brend tj. njihov sajt. 

E, ali, ima jedno ali koje sreću kvari

Nisu sve firme toliko moćne i prepoznatljive, kako u realnom tako i u virtuelnom svetu. 


Ko to sve zna osim bližeg kruga porodice i prijatelja kako se zove vaša firma? Ko bi znao kako se zove vaš sajt? Jako malo njih.

Svi oni koji nisu dovoljno prepoznatljivi po imenu firme moraju da vode drugačiju politiku kreiranja imena domena, tj. web sajta. 

Kako se formira naziv domena?


Osnovni principi kreiranja naziva domena za takve firme se mogu svesti na sledeće, odnosno, naziv sajta, tj. domena treba da bude:

  • što kraći
  • što upečatljiviji (prepoznatljiviji)
  • da sadrži neku od najvažnijih fraza, ili dela fraze, za oblast poslovanja
  • da bude kombinacija naziva brenda i ključne fraze
  • da bude potencijalno viralan i lako pamtljiv i prenosiv

Koja kombinacija je dobitna? 

Postoje faktori koji opredeljuju najbolji izbor naziva, sve u funkciji ciljeva kao i nekih drugih parametara. Ili, srpski, rešenje nije tipa crno ili belo.



Rezervacija domena

Da li mogu da rezervišem više domena? 

Odgovor je jednostavan. 

Treba da to uradite i rezervišete domene relevantne i povezane sa osnovnim domenom pri čemu tu pre svega mislimo na TL i nacionalne ekstenzije domena.

Imate pravo da zakupite, rezervišete, sve domene za koje smatrate da imate računicu da budu u vašem vlasništvu i pod vašom kontrolom. Podrazumeva se one koji već nisu zauzeti. 

Na taj način štitite brend i naziv domena je konkurentan za pretraživače i korisnike

Nekako se podrazumeva da ovakve akcije, ako nemate dovoljno znanja i iskustva na Internetu, realizujete u saradnji sa firmom koja se bavi Internet marketingom, posebno delom koji se zove optimizacija za pretraživače.

A sad primeri pametno kreiranih naziva domena


Primer ume da bude razgovetniji. Sajt rentacarmenadzer.

Kombinacija ključne fraze RENTACAR i brned fraze, MENADZER, daje veoma upečatljvo ime: RENTACAMENADZER. Lako se pamti i prepoznaje.

Uzmimo drugi primer za domen TeshaDesign. Delatnost firme pokriva ceo svet i u nazivu je uzeta univerzalna reč DESIGN, kombinovana sa BREND frazom TESHA.

TESHA+DESIGN daje jako prihvatljivu i skoro milozvučnu kombinaciju, koja se jako dobro pamti i koja je prepoznatljiva.

Oni koji su zapamtili to ime ne moraju da znaju da li je sajt na domenu com, net ili rs ili neki drugi. Dovoljno je da unesu pojam teshadesign i dobiće na prvom mestu u rezultatima pretrage baš ovaj sajt. 

Dakle cilj je ispunjen. Kratko i dovoljno deskriptivno i prepoznatljivo ime za domen, simptatično i za Google i za posetioce.

Sledeći primer je domen PronadjiAuto.
Nastao kao kovanica dve reči: PRONADJI i AUTO

Kada se sastave jedna pored druge dobija se PRONADJI+AUTO, veoma pamtljivo i prepoznatljivo.

A šta ako već duže vremena imam naziv sajta koji nema previše veze sa ključnim rečima? 


Na primer, sajt koji se bavi nekretninama. Naziv sajta je SrbijaSpace, portal za koji je pretraga nekretnina osnovna delatnost a ključne reči za ovu firmu su: nekretnine, stanovi, agencije za nekretnine kojih nigde nema u nazivu. 

Kako uspeti sa tim nazivom domena? Hm. Možda i nije preteško jer se lako pamti a sadrži ono što mašine i posetioci vole.

Još jedna uspešna ideja u nazivu domena. Firma koja se bavi iznajmljivanjem apartmana na kraće ili dan, tj. prenoćišta u Novom Sadu, zauzela je domen prenocistedvoriste.rs. Prenoćište u Novom Sadu i apartmani su u dvorištu. Potražite u Google-u frazu prenoćište dvorište Novi Sad i ovaj sajt je na prvom mestu. Bez previše ulaganja u promociju. 

Moderan naziv za agenciju za nekretnine, na primer BE SAFE NEKRETNINE, kombinacija engleskih i srpskih reči je uvek provokativan način prolvačenja pažnje koji može da daj erezultate pogotovo u brendiranju. 

Otkup domena


Naravno, postavlja se pitanje, šta ako neko drugi ukrade (rezerviše pre) naziv domena koji je naziv moje firme ili brenda?  

Brokeri za domene


Oni koji su se opekli pa nisu platili na vreme znaju. U zavisnosti od konkurentnosti brokeri za preprodaju domena mogu da ih oderu malo ili mnogo. Ne isplati se proveravati.

Dakle, ako neko drugi zauzme rs domen koji je vaš brend, a vaše ciljno tržište je Srbija? Ili, prosto želite da imate taj naziv a on je rezervisan. 

Postoji šansa da na tržištu pokušate da otkupite ime tog domena od postojećeg vlasnika. Možda to znači da niste pažljivo i na vreme planirali zakupljivanje domena, ili je neko što je realnija solucija, neko je pre vas namirisao njegov značaj u budućnosti.



Jedan od načina da budete sigurni da oni koji su bili brži od vas neće zloupotrebiti vaš brend je da probate da ih pronadjete i otkupite domen. 

Mnoge firme se upravo bave kupovinom istih i njihovom prodajom na tržištu računajući da će se pojaviti oni koji će poželete baš takva imena za svoje sajtove.

U funkciji od jačine tržišta biznis kupoprodaje domena uopšte nije zanemarljiv. Setite se crnogorskih ekstenzija .me za kojima je ceo zapad prosto poludeo, i koliko su, ni krivi ni dužni, profitirali Crnogorci.

Pametna url adresa


Dakle, pametna url adresa sadrži nešto što ostaje u mozgu posmatrača, odnosno posetioca sajta. Mašine za pretragu korisite drugačije algoritme za vrednovanje sajtova, ali je upravo jedna od veoma važnih u poslednje vreme i naziv domena.

Kako pronaći trenutnog vlasnika imena? Postoji više online bespaltnih servisa. Jedan od njih je „whois“ pa probate da kontaktirate vlasnika i vidite da li ima šansi da otkupite to ime i naravno , koja je cena tog zadovoljstva.

Dakle, naše virtuelno, tj. ime na Internetu je sjajna prilika za prednost na startu. Kako u brendiranju
tako i u osvajanju boljih pozicija na pretraživačima.




Dužina naziva imena


Ime za domen je limitirano i ne može imati neograničen broj karaktera. Ali, ko bi birao uopšte ime duže od 100 znakova?

Kao što smo rekli, kraće ima stvara apriori prednosti kod njegovih potrošača, lakše je za kucanje i teorijski manje se greši prilikom unosa preko tastature.

Na primer: alustolarijabeograd se lakše pamti i kuca nego: aluminijumskastolarijaubeogradu.
Povezano i logično ime je dobra varijanta.

Logika pretraživača je drugačija. Mašine za pretraživanje vole da i iz url adrese prepoznaju o čemu se radi na tom sajtu, odnosno web stranici. I tako dolazimo do kolizije, odnosno protivurečnih zahteva posetioca i mašina.

Rešenje? 

Naravno, kao i u životu: pametan kompromis.
Reči koje se nalaze u nazivu domena, a koje su relevantne za vašu oblast poslovanje, su potencijalna dobit u rezultatima pretrage.



Provera dostupnosti domena


Postoji više stranih i domaćih servisa gde na jednsotavan način možete proveriti slobodnost istih pa eventualni investirati ili rezervisati one za koje smatrate da iamju svetlu budućnost na Internetu.

2 коментара:

  1. znam ljude koji su napravili pare na kupo-prodaji domena. Ova oblast uopste nije za zanemaricanje

    ОдговориИзбриши
  2. Naziv internet domena definiše veb adresu i adresu e-pošte, stoga su nazivi .RS i .СРБ domena izuzetno važan element internet identiteta svih koji posluju u Srbiji.Prilagođavanje internetskog poslovanja kupcima na određenom tržištu započinje stvaranjem lokalnog web mesta u nacionalnom domenu.

    ОдговориИзбриши