уторак, 28. јун 2011.

Web dizajn ili pozicija na Google


Web dizajn je sastavni deo sajta, kao motor u automobilu. Bez njega ne može ali on nije svrha sam sebi, već je samo jedna, naravno, veoma važan segment sajta. Bez dopadljivog, privlačnog i funckionalnog web sajta i optimizacija sajta je neuporedivo teži posao.
Novootkriveni svet zvani Internet, ima previše čudesa u sebi, previše začkoljica, previše zahteva, pa ga ova novoformirana klasa vlasnika nevoljno, jako oprezno ali ipak sve više respektuje i primenjuje ili bar pokušava da primenjuje u svom poslovanju.
Uvek su živa iskustva najlepša, najpoučnija, najdelotovornija i najinspirativnija.
Onomad imadoh priliku da pregovaram, da dobra reč pregovaram, sa novopečenim Internet fanovima o poziciji njihovog sajta na Internetu.
Pozicija slaba, a oni, kao i većina sličnih, smatraju da rade tako kvalitetno i pedantno i profesionalno da zaslužuju najmanje najbolje pozicije na Internetu. I pitaše se oni, kakav je to ocenjivač, makar se zvao Google, koji ne ume da prepozna njihovu poslovnost, poštenje i kvalitet? Htedoh reći nikakav, ali ovaj svet nije baš za idealiste, nego je evolutivan, za one koji prepoznaju tokove i trendove i koji umeju da plivaju i u nepoznatoj vodi.
Optimizacija sajta ili web dizajn je u stvari veštačka dilema, jer ako se porcesu izrade sajta pristupa na pravi način odgovor je i web dizajn i optimizacija sajta. Što bi značilo da se sajt planira, osmišljava na način da se približi svojim ciljnim klijentima, da ih učini lojalnim i da im bude zanilmjiviji i aktuelniji od sajtova konkurencije.
Relativno kratka analiza postojećeg sajta kaže da je njihov postojeći sajt na skali od 1 do 10 malo jači od dvojke, na današnji dan, 28.jun.2011. tj. Vidovdan. I da ga je radio profesionalac - tri u jedan, i dizajner i programer i SEO ekspert. Verovatno je zbrisao iz zemlje, jer ko je ekspert u sve te tri branše nema šta da traži ovde.
Nisam stigao ni da im pokušam objasniti da ako trči 10 vrhunskih maratonaca a vi 11-ti maratonac, trčite sa tegom od 5 kg na ledjima sa njima trku, da nemate ni teorijske šanse da stignete do cilja pre njih.
Možda, ako platite nekog na nekoj krivini da im polomi nogice, pa vi kao jedini preživeli dodjete na cilj ali toga na Internetu nema.
Dakle, nema šansi da sa lošim sajtom, loše optimizovanim u startu (on-page) optimizacija budete konkurentni na tržištu sajtova.
Nemojte da vas slika na vrhu stranice zavara. To je samo jedan web dizajn koji zavarava. Vi niste tako startni sa Vašim sajtom koji nije optimizovan u startu.
I, tako idu ti pregovori, dogovri, koncepcija sajta koji ima šansu da se trka sa postojećim i novim sajtovima se kristališe i .. Nastade kriza u pregovorima.
Vlasnici ne žele da im se na sajtu proteže ime onog ko im se bori za sajt, firme koja im radi SEO, ili optimizaciju sajta za pretraživače.
Zanimljiva tema. Veri, veoma zanimljiva. Ozbiljan posao, prestižan sajt a firma ne želi da se vidi sa kim takav uspeh postiže. Šta da radi firma koja radi optimizaciju?

Kao i u životu ne postoje crno-beli odgovori. Sve je stvar dogovora, kompromisa. Firme koje rade SEO i koje imaju reference lako postižu kompromise jer imaju reference koje su dostupne i proverljive. Jedna manje ili više vidljiva ili nevidljiva ne utiče na brend. Firme koje se bore za imidž, reference teže prelaze preko zahteva da su nevidljive za sve druge.

Gde je rešenje? Naravno, da je rešenje otvorenost, transparentnost, popularno, Internet je nastao i opstaje kao jedan od najotvorenijih i najdostupnijih sistema za ogroman deo sveta. Nek se vidi nek se zna, ko šta, gde i kako. Bolje nego da se ne vidi.


Нема коментара:

Постави коментар