четвртак, 22. децембар 2016.

10 najboljih WordPress pluginova značajni za SEO

WordPress je veoma popularna platforma za kreiranje blogova i sajtova, njegova instalacija je veoma jednostavna i ima ogroman broj besplatnih ili jeftinih tema. Na početku WordPress je bio popularna platforma za blogove, ali danas on pokreće oko 60 % komercijalnih sajtova. Veoma veliku zaslugu za to imaju i veliki broj dodataka (pluginovi) koji obogaćuju i proširuju sajtove. Oni su omogućili ono što do samo pre nekoliko godina nije bilo moguće - da se dobije profesionalni sajt na brz i jednostavan način. Samo u WordPress-ovom zvaničnom Direktorijumu postoji oko 32 000 besplatnih dodataka.

Predstavljamo vam 10 najpopularnijih pluginova koji imaju uticaj na SEO sajta:

Yoast SEO

Ovaj dodatak rešava probleme koji su vezani za optimizaciju sajta. Sa njim mogu se automatski generirati naslovi i meta opisi. Preko njega  možete označiti strane i kategorije da ne budu indeksirani. Ovo je značajno zato što male stranice nemaju neku vrednost za pretraživače.Može se direktno dodati i kod za Google Analytics ili Google Webmaster Tools. SEO Yoast može da generiše i XML fajl datog sajta koji je urađen u WordPressu.
Ono što je važno je da ne treba shvatiti plugin SEO Yoast  kao konačno rešenje koje će rešiti sve SEO probleme. Na forumima se dosta priča kako dizajneri popune sva polja, a ipak rang sajta se ne poboljšava. Treba da se zna da SEO Yoast pruža bazične preduslove za dobar SEO, on je osnova za početak, ali ne može samo on da unapredi rang sajta. Ovaj dodatak ne može da zameni znanje koje svaki web dizajner treba da zna u vezi optimizacije sajtova.

Yoast SEO

404 redirected

Veoma koristan dodatak, posebno za oživljavanje kratkotrajnih domena i popravljanje “slomljenih” linkova. Nepostojeće stranice su loše za rangiranje,  i izgledaju neprofesionalno. 404 Redirected pomaže da se loši linkovi„prebrode”,  i posetilac bezbedno stigne na željenu stranicu.  
404 Redirected arhivira sve zahteve koji izazivaju 404 greške, i pomsžr administrator sajta da izvrši 301 i 302 redirekcije (preusmeravanja). Plugin nudi dve opcije: a) automatska i b) ručna (manuelna) procedura za prosleđivanje. Sa ručnom  je moguće napraviti redirekciju prema različitim adresama. Sa automotskom procedurom moguća je opcija da plugin napravi poseban fajl (.redirects), koji je smešten u direktorijumu dodataka. Ovaj metod je odličan kada se radi o velikom broju preusmeravanja. Dodatak pomaže i pri menjanju struktura sajta, tako što se jednostavno obriše blog i napravi 301 preusmeravanje ka novoj stranici. 

404 redirected

Simple Yearly Archive

Radi se o vrlo korisnom dodatku koji organizuje arhivu na blogu, tako što razdvaja blogove i zapise po godinama. Celokupna arhiva, svi zapisi i postovi biće arhivirani na jednoj strani. Moguće je napraviti i 404 stranicu i neindeskirati je. Ovako sređena arhiva je vrlo korisna posetiocima sajta pošto mogu lakše da pronađu starije postove i tekstove.

Simple Yearly Archive

SEO friendly images

Ovaj dodatak (autor je Vladimir Prelovac) automatski dodaje naslov i rezervni tekst (alt atributi) na svim slikama na sajtu. Može se podesiti tako da opisuje slike koje nemaju naslov i rezervni tekst.  U optmizaciji sajtova alt atribut je veoma važan i može da bude odlučujući faktor kada se pretražuju slike.  Možda će nekome naslov na slici izgledati nebitna stvar, ali za većinu posetilaca on sadrži važne informacije. Naslov slike pretraživačima daje još jednu informaciju plus čime se povećava gustina ključnih reči.

SEO friendly images

MailPoet

Ovaj dodatak je značajan za marketing na sajtu. On šalje novosti, biltene i obaveštenja koje automatski kreira. Na ovaj način vlasnici sajta mogu da informišu svoje pretplatnike o svojim novim blogovima i tekstovima. Prednost u odnosu na druge pluginove je što webmaster ima potpunu kontrolu na email adrese i ne mora da koriste eksterne servise ( Cleverreach ili Mailchimp) za slanje emailova, nego preko ovog plagina može direktno da ih šalje sa Wordpress strane. Preporučujemo da se za instalaciju koristi WordPress Professional. To će vas koštati od 350 do 500 evra, ali tako instalacija teče (koja uopšte nije laka) bez problema. 


MailPoet

Comments evolved for WordPress

Ovaj dodatak nudi velike mogućnosti za komentarisanje u WordPressu. Omogućuje posetiocima sajta da komentarišu na popularnim platfomama i društvenim mrežama kao što su Fejsbuk, Google+, WordPress i Disqus. Jedna od mana je što nije razvijen za  verziju WordPress 3.91. Isto tako primećene su problem sa ostalim dodacima, tako da je naš savet da ne instalirate ovaj dodatak. 


Comments evolved for WordPress

Contact form 7

Radi se o jednostavnoj kontakt formi koja se brzo instalira na WordPress sajtu. Ovaj dodatak nema ništa sa optimizacijom sajta, ali postala je standardni dodatak blogova i Wordpress sajtova. Instalacija je vrlo jednostavna i kontakt forma koja se kreira automatski posle instalacije može da se prilagođava potrebama sajta. Kontakt forma na posebnoj kontakt stranici može da ima i neki tekst, može da se definiše način kako da  email stiže do pretplatnika. Ovaj dodatak ima oko 18 miliona “spuštanja”, a to govori samo za sebe. 


Contact form 7

BackWPup

Ovo je dodatak nemačkog porekla koji se koristi za kreiranje rezervnih kopija (backups). Njegova konfiguracija je veoma laka, može da se zakaže vreme kreiranje kopije, a omogućuje i podrušku za Dropbox. Bloger može preko ovog dodatka, ukoliko se ukaže potreba, da povrati celokupnu Wordpress instalaciju. I Wordpress platforma omogućuje funkciju eksportiranja, ali eksportuju se samo HTML podaci, a ne celokupni FTP sadržaji. BackWpup se smatra veoma sofisticiranom alatkom zato što omogućuje više opcija za kreiranje, upravljanje i otpremanje rezervnih kopija na claud servisima. Najbolje jeto  što se sve dešava automatski u pozadini, ukoliko provajder hosting podtšava takozvane cronjobs . Preporučujemo standardnu verziju koja košta 60 evra. 

BackWPup

Nekoliko keš dodataka za kompresiju podataka

Na ovom linku u naslovu su nekoliko pluginova (dodataka) za kompresiju. Na primer Quick Cache je alatka za kompresiju koja omogućuje poboljšavanje brzine WordPress stranice bez žrtvanja njenih performansi. Instalacija alatki za kompresiju treba da se izvrši posle kompletnog kreiranja stranice. Postoje mnogo ovakvih dodataka kao što je Cachify, ili dosta kritikovani W3 Total Cache. Može se reći da su dodaci za “keširanje”  obavezni na svakom WordPress blogu. Apsloutno se ne preporučuje W3 Total Cache pošto za njegovu upotrebu je potrebna velika ekspertiza. Deinstalacija je takođe veoma teška .Pravilo je - koristite dodatke koje razumete.


Quick Cache

Nrelate Flyout

Ovaj dodatak pokazuje relevantni sadržaj vašeg bloga u vidu liste (blogroll). Instalacija je veoma jednostavna, omogućuje i reklamiranje, i mi ga toplo preporučujemo.

Nrelate Flyout

Calls to Action Plugin

Svaki WordPress sajt treba da ima dugme koje poziva na akciju. U digitalnom marketingu je veoma važno omogućiti korisnicima momentalne akcije preko ovog dugmeta. Sa ovim besplatnim pluginom to se dugme vrlo lako kreira. Omogućuje da se prate klikovi i stopa konverzije sa A/B testovima. Dugmad imaju veoma lepo grafiku, dizajn i boje mogu da se promene u sekundu.


Calls to Action Plugin

2 коментара:

  1. Veoma koristan tekst. I to za sve korisnike WordPress platforme, kako od onih koji su na početku tako i od iskusnijih korisnika WP.

    ОдговориИзбриши
  2. koristim samo SEO yoast, ali imacu u vidi i ostale koje su navedene u tekstu

    ОдговориИзбриши