недеља, 30. јун 2024.

Kako dobiti povratne linkove?



Slika: ChatGPT AI


Šta je lako a šta je teško?

Koliko puta ste u životu podigli perušku, od jastuka na primer?
Da li ste osetili tu lakoću, tu neprimetnost težine?

E tu lakoću zaboravite. 

Kada su u pitanju povratni linkovi setite se nekog teškog tereta koji vam je lomio leđa, ali vi ste ga i dalje nosili. 

Ako bismo pravili analogiju kvalitetni povratni linkovi su kao tereti koje morate savladati. Neke jednostavne ne možete sami, ali možete uz pomoć dizalice. Ili kolege.

Kada je Internet u pitanju preporučujemo vam da preskočite primamljive i lako ostvarive povratne veze koje nemaju potreban kvalitet. Čak mogu i da naškode rejtingu i reputaciji vašeg sajta.


Nije svaki posao za svakoga

Naoštrite se i ciljajte kvalitetne i etički korektne strategije ako planirate da radite dugoročni SEO.

To je možda teška i spora, ali formula koja može da vam vrati i donese mnogo u pogledu povratnih linkova.


Ko ne voli prečice?

Postoje i neki lakši, kraktoročni putevi uspeha. Na primer kupovina povratnih veza ili neke sumnjive šeme za dobijanje povratnih veza koje su siguran put da napravite više štete nego koristi sopstvenom sajtu, ili sajtu klijenta. 


Kako do kvalitetnih povratnih veza?

I opet se otvori pitanje za milion dolara ili možda manje od toga? U stvari sigurno manje od tog iznosa jer sada smo iskusniji. Pametniji. Znamo ponešto kako to taj Google rangira sajtove na Internetu, ili makar mislimo da znamo.

Postoje neka logična a često zamagljena rešenja. 

Jedno od njih sigurno znate. Ako želite prvi morate pobediti konkurenciju. A jedan od dobrih puteva za to je da kreirate sadržaj visokog kvaliteta.

Pre nego što umočite pero u mastilo, osvežite svoje pamćenje sa odgovorom za koga u stvari pišete?

Kada ste se sabrali onda u pasuse i naslove. Kreirajte informativan, zanimljiv, vredan ili zabavan sadržaj. Ili neki drugačiji. Budite inovativni, dopadljivi, korisni. 

Ono kao kada vi nešto čitate i poželite da podelite sa drugima. 

Ne štedite na tehnikalijama ako se one uklapaju u profile vaše publike. Ponudite resurse kao što su infografike, liste, video zapise, šatro sve što vole mladi.

Ako vam je publika zahtevnija i ozbiljnija onda zasucite rukave. Pokušajte da uradite i plasirate rezultate originalnih istraživanja i podelite ih na prikladan način. 


Niste sami

Pronađite najrelevantnije web stranice ili blogove u svojoj niši i napadnite njihove urednike. Pogotovo ako prepoznate domete tih tekstova ili neke greške koje npr. proizilaze iz činjenice da AI kreira sve veću količinu sadržaja. 

Ne sa oržujem već sa vašim tekstovima. Nije lako. Pre direktnog kontakta istražite teme koje su u skladu s njihovom publikom i njihovim kalendarom objava. Jedan prolaz može biti više nego moćan dobitak za vaš sajt.


I opet niste sami

Možda nemate potreban kapacitet da samostalno nastupite, ali osećate da imate ideje, onu iskru koja život znači. Potražite pomoć, one koji su u sličnoj situaciji kao i vi i probajte da budete komplementarni. Sinergija je samo reč ali priča o jednom i 7 prutića koje je preteško slomiti i dalje živi. 


I treći put niste sami ..

Tu je AI. Može vam mnogo pomoći u kreiranju delova teksta koje biste morali istraživati na drugi način. Na vama je da udahnete svetlost i život u tekstove. 


Tuđe greške su vaša municija

Toliko se sadržaja plasira svakodnevno i koliko često srećete neispravne linkove na stranicama? Iskoristite ih! Pronađite neispravne veze na relevantnim web stranicama koje se odnose na vaš sadržaj i ponudite vlastiti, visokokvalitetni resurs kao zamenu. Kontaktirajte webmastera i ljubazno predložite ažuriranje.


Staromodno ali ...

Budite tamo gde su i drugi u vašoj niši. Budite aktivni u online zajednicama, forumima i grupama društvenih medija koji se odnose na vašu nišu. Otvorite se. Podelite svoju stručnost, odgovorite na pitanja i izgradite odnose s drugim članovima. Budite od pomoći, ALI izbegavajte samopromociju.


Upornost ...

Izgradnja visokokvalitetnih povratnih veza zahteva vreme, maštu, stručnost i pre svega trud. 

Kada već trošite energiju onda neka to bude u cilju stvaranja vrednog sadržaja i pružanja prave vrednosti za druge. 


Kvantitet ili kvalitet?


Ne sumnjamo da ste shvatili poruku ovog teksta. Kvalitet je važniji od kvantiteta kada su u pitanju povratne veze. Fokusirajući se na izgradnju pravih odnosa, stvaranje vrednog sadržaja i primenu nekih od gore navedenih strategija, možete privući prirodne povratne veze a koje dovode do ostvarenja SEO ciljeva.


1 коментар:

  1. Odličan tekst. Iako se smatra da povratni linkovi gube iz značaja, još uvek imaju svoju ulogu. I nee Google pucatti sebi u nogu, koliko god može podržavaće građenje kvalitetnih linkova

    ОдговориИзбриши