петак, 30. септембар 2011.

Sajt

Šta je sajt?

U funkciji kome treba objasniti pojam sajta postoji mnogo pojašenjenja. Ipak, ako bi birao, to bi bila osoba koja ume da uključi računar i pokrene default browser.
Dakle, za neku takvu osobu sa jako skromnim znanjima rekao bih sledeće.
Sajt je sve ono što imate na ekranu kada otvorite vaš browser (Firefox. Chrome, Internet Explorer, Opera, Safari, ...) ili omiljeni pretraživač - program za Internet.



Prethodno objašnjenje za pojam sajt i nije neko visoko sofisticirano namenjeno vikipediji ili nekom sajtu tipa ozbiljnog rečnika. Naravno, da ni Vujaklija ni Vukajlija ne bi bili saglasni sa ovim pojašnjenjem, ali svako ima neki svoj put za objašnjavanje i neki svoj put za razumevanje.
Naravno, sajt je ipak pojam koji je većini Internet populacije itekako poznat i kada nešto traže svako od njih vrlo dobro zna da treba da nadje sajtove koji su vezani za ono što im treba. Dakle i medjutim, sajtovi su nocioci informacija, fajlova, sadržaja, slike, videa, svega što se može preneti putem najveće virtuelne mreže Interneta.
Pomenuti Internet a ne razmišljati o nekom sajtu već je malo nezgodna gimnastika za naše um. Sajt se ustoličio na prestolu glavnog medija, bez obzira svidjalo se to televizijama, novinama ili radio poslenicima.

Pojam sajtova je pre svega vezan za posledicu fenomena Interneta. Internet bez sajtova ne bi bio to što jeste. 



Kako da pronadjete sajt koji vam treba?
Kako, lako. Omiljeni je odgovor na ovom blogu.

  • Prvi korak je da pokrenete vaš omiljnei program za pretraživanej Interneta. U ovom trenutku moja preporuka je Chrome, pa onda nekim redosledom Firefox, Internet Explorer i onda oni malo egzotičniji za preostali deo zahtevinije populacije.
  • Drugi korak je da u adresnom baru, na vrhu pretraživača, ukucate adresu željenog sajta, naravno ako znate tu tačnu adresu. 
  • U slučaju da ne znate tačnu adresu sajta, postoji veoma jednostavan način da pronadjete ne jedan, nego mnogo sajtova koji mogu da daju odgovore na pitanja koja želite da saznate putem najveće svetske mreže koja se zove Internet.
  • Google je jedan od najpopularnijih alata za pretraživanje Interneta. Ako u adresnom baru unesete adresu za Google. www.google.com, ili google.rs ako želite relevantne sajtove iz Srbije, on vam pruža mogućnost da unesete bitne pojmove, ključne reči, fraze, na koje želite da dobijete odgovarajuće sajtove.  Na primer, ako u polje za pretraživanje unesete pojam pvc prozori, dobićete spisak sajtova koji su najvažniji po merilima pretraživača za taj pojam. Sledeći predložene linkove dobićete sajtove koji se odnose na pvc prozore gde dodatno možete da se informišete o željenim pojmovima.  






Ko može da ima svoj sajt?

Sajt je danas dostupan kako firmama tako i pojedincima. To je taj fenomen slobodnosti izražavanja, postojanja u virtuelnom svetu koje više nije ograničavajući faktor za obične ljude.
Dakel, svako ko želi može da ima sajt. Naravno, nisu svi sadržaji dozvoljeni na sajtovima ali o tome se kao i u realnom životu brinu odgovrajuće službe. Nema previše tajni na Internetu. Ništa ne birnite. Služba sve zna, sazna i dozna, a a ko nije vrlo brzo će. Nemojte sumnjati nijednog trenutku u tu činjenicu i shodno tome shvatite sajt kao otvorenu knjigu koju pišete dok je palaralelno sa vama, čitaju mnogi. Nekima bi ste to dozvolili nekima ne bi ali ovde ne možete to da birate.

Koliko košta sajt?


Koliko košta sajt je jedno od najpopularnijih pitanja na Internetu. Nema crno-belog odgovora. Zavisi od želja, ambicija, zahteva. Narodskije, koliko para toliko muzike. Ako nemate velike ambicije, sajt ne mora ništa da vas košta. Postoje mesta, adrese ili sajtovi na Internetu koji nude da sami besplatno kreirate svoj sajt i da onda postavljate vaše sadržaje na njega. Naravno, slaba tačka takvih sajtova je što postoje ograničenja zbog kojih vaš sajt u startu ima lošije startne i ostale pozicije i što je jako mala šansa da sajt postigne neki već cilj ukoliko ste ga predvideli ili poželeli.


Da li mogu da zaradim od sajta?

Da li fabrika automobila može da ima profit? Može, ako ispuni niz uslova a koji se mogu svesti da prave dobre, pouzdane, konkurentne automobile i da naravno, umeju da ih plasiraju na tržišta.
Zašto i sajt ne bi mogao da donosi korist ili profit? Prednost sajta je što ne morate da imate fabriku, zaposlene. Barem ne u startu.
Ponekad je dovoljna dobra ideja, još ako imate i neki sopstveni proizvod za koga smatrate da je dobar, kvalitetan, konkurentan ili da ima šansu da se nametne potencijalnim kupcima. Troškovi ulaganja u sajt su često mnogo manji od potencijalne zarade. Dakle, rziki posla je zanemarljiv a ukoliko ste dovoljno vešti postoji značajna šansa da uspete. Gde to još ima?

Kako zaraditi na Internetu?
Kako zaraditi na Internetu nije pitanje rezervisano za Internet. To je životno pitanje za svakog pojedinca danas. Pre svega, morate biti svesni da ništa nije lako, pa ni naći posao preko Interneta, niti zaraditi na Internetu na bilo koji način. Kao i u životu potrebno je da imate znanje, potrebno je da budete vredni, radni, strpljivi, uporni i rezultati će doći.

Da li treba da imam sopstveni sajt?
Da li treba da pevate u horu? Da li treba da svirate u orkestru? Da li treba da idete na posao, školu, da li treba bilo šta da radite?
Budite svoga tela gospodar, samo odlučite, malo istražite Internet, pročitajte na drugim sajtovima o onom što vas konkrento zanima i ne sumnjamo da ćete zasukati rukave i doneti ispravnu odluku. Srećno!






Нема коментара:

Постави коментар