четвртак, 28. јул 2016.

SEO trendovi

Umesto uvoda 


Optimizacija sajtova za pretraživače (SEO) je jedna od najdinamičnijih oblasti na Internetu. Česte promene algoritama, tj. pravila za rangiranje web stranica, zahtevaju usko specijalizovane firme za SEO koje neprestano moraju da prate ove promene i primenjuju ih u radu na konkretnim projektima. U nekim počecima u ovom poslu, bili su popularni i neizostavni meta tagovi, pa ključne reči, te su se mnogi vlasnici sajtova i oni koji su se bavili ovim poslom, dovijali kako da što lakše i brže pozicioniraju svoje sajtove.



Tako su pokušavali i ne retko uspevali, da raznim manipulativnim tehnikama, forsiranjem ključnih reči na stranicama na primer, ili automatskim slanjem na sajtove za indeksiranje stranica,  postignu zavidne rezultate u pozicijama svojih sajtova.
Naravno, Google algoritam neprestano evoluira, razvija se, tako da je sve manje prostora za black SEO. Sandbox ili kazna koju gugl primenjuje za sajtove koji se bave nedozovljenim tehnikama, sasvim je primerena preventiva.


SEO trendovi


Otkriti tajne Google algoritma, shvatiti kako Google mašine za pretraživanje pulsiraju globalno, mada kažu da preovlađuje lokalno pretraživanje, je posao firmi koje se bave poslom SEO, odnosno optimizacije za pretraživače. Prateći meritorne sajtove (Moz, Search Engine Watch, Yoast, Content Marketing Institute), tekstove, autoritete, čitajući iskustva korisnika diljem planete, kristališu se određeni trendovi u ovoj oblasti. Pokušaćemo da prikažemo neke od najvažnijih segmenata na globalnoj mreži koje u većoj ili manjoj meri utiču na rezultate pretraživanja.

Društvene mreže


Nije velika matematika konstatovati sveprisutnost socijalnih mreža, počev od Google+, Facebook, Twitter, Instagram, VK, LinkeDin pa do niza manjih lokalnih mreža, na kojima je sve veći broj korisnika, i koji sve više vremena provode na ovim mrežama. Logična posledica je da se njihov uticaj na pozicije sajtova menja, jer se upravo povećava saobraćaj prema web sajtovima sa ovih servisa.
Što nam je činiti, kako bi reklo nekada naše drugo oko? Ako ih ne možeš pobediti a onda im se pridruži. I to ste već do sada, nadamo se, uradili. Jer ne biti prisutan, i to ne bilo kako, na glavnim socijalnim mrežama a tražiti odziv i korist od Interneta, odnosno web sajta, je pomalo neozbiljna rabota.
Integracija web sajta i socijalnih mreža je nepisani standard i sugurno je ovaj kriterijum utkan u većinu mašina za pretragu. 

Klik ili zaborav 


Neki autoriteti u ovoj oblasti smatraju da će mašine za pretragu favorizovati strranice sa sadržajem odakle dolazi veći broj klikova. Mada ta logika liči na onu kud svi tu i crni Mujo, ne kaže se eksplicitno kako je neki sajt uspeo da izgeneriši dopadljivi saobraćaj. Uspešni biznismeni bi rekli ne pitaj me za prvi milion. Pred firme za SEO je rešavanje glavolomki kako privući relebvantne posetioce.

Sadržaj stranica


Jedan od ključnih elemenata za pozicioniranje stranice je njen tekstualni sadržaj. Tako kaže teorija, praksa nedopustivo često pokazuje da ovaj kriterijum nije primaran. Kako se formira i prilagođava sadržaj stranice za web, je jedna od stavki koja je fantastično evoluirala i učinila algoritme za pretragu jako pametnim. Ovaj posao treba da rade firme koje se bave SEO.

Multimedijalni sadržaj


Naravno, ovde se pre svega misli na video i Google servis YouTube. Viralni video sadržaji mogu preko noći da učine vaš brend i sajt značajno vrednijim i prestižnijim .


Responsive sajtovi


Ako i sam Google penalizuje sajtove koji nisu prilagođeni za različite platforme, desktop, table i mobilne platforme, odnosno nisu responsive sajtovi, onda je jasno da se ovaj faktor podrazumeva prilikom izrade sajtova. Činjenica da mobilne platforme privlače sve veći broj korisnika Interneta, ali i da su tehnologije koje imaju niz posebnosti u odnosu na desktop uređaje, ukazuje da rešenja sajtova za njih treba da budu posebno realizovana.
Ko ima dovoljno novca u budžetu ne treba da se razmišlja, već da ga plasira i u izradu mobilnih aplikacija, koje će, podrazumeva se, pratiti osnovni sajt.

Povratni linkovi


Google kaže da je i dalje veoma važan PAGE RANK, odnosno kvalitet sajtova sa kojih dolaze povratni linkovi. Mi im i dalje verujemo, mada neki kvantitavni faktori godinama unazad odnose prevagu u odnosu na ovaj faktor. Iskustvo i teorija nisu baš previše saglasni, ali nikada nije bilo lako spojiti teoriju i praksu bez poteškoća.



Globalno prelazi u lokalno


Kao što su nacionalni domeni preuzeli primat u odnosnu na internacionalne domene, tako se se i pretraga korisnika sve više lokalizuje. Nekadašanja maksima razmišljaj globalno radi lokalno dobija na značaju. Mapiranje subjekata, kao i mogučnost lociranja korisnika servisa za pretragu,  favorizovaće one sajtove, tj. tražene subjekte koji su u neposrednoj blizini korisnika. Tako bar kažu ekseprti koji osluškuju Google sa boljim antenama. Nema razloga da im ne verujemo a i lako je proverljivo.

2 коментара:

  1. moja dilema je sledeca: ako imam dobru stranu na FB za moj biznis, i preko te mreze uspesno radim, sta ce mi sajt i SEO na njemu?

    Dosta malih preduzetnika uopste nema sajt i ne razmislja o njemu kao svoju marketinsko orudje, oslanjaju se na drustvena mreze, najvise na facebook i Instagram. pa i na linkedIn i manje Twitter.

    ОдговориИзбриши
  2. U Srbiji dosta preduzetnika, ali i firmi razmislja na sledeci nacin: dokle god sam u plusu ne menjam nista, ne razvijam se, sa parolom, ko meni sta ima da soli pamet kada sam u plusu? Medjutim, kada krene kriza, kada konkurencija radi bolje, kada opadne posao, kada se pojave problemi, tada vise nije dovoljan FB, vec treba i Twitter, Instagram, Google+, VK, LinkeDin, pa SEO, pa optimizacija sajta, pa troskova mnogo, pa panika sta se to dogadja. Dakle, Nenade, ako konkurencija radi bolje i to znacajno bolje, dakle na primer, ne samo FB, pitanje je samo vremena kada ce pregaziti one koji ne rade dovoljno i koji rade slabije od konkurencije, odnosno kada ce ih dovesti do finansijskih problema. Prosto, posetioci traze vise i bolje, i svaka firma im se mora prilagodjavati ako zeli da opstane. Jedan servis tesko da moze da bude dovoljan za vecinu firmi.

    ОдговориИзбриши