четвртак, 13. септембар 2018.

Šta treba da zna marketing stručnjak za socijalne mreže?

Zašto su važne socijalne mreže na Internetu?


Jedna od slabosti modernog društva je sklonost ka zaboravljanju i površnost koja osiromašuje i kreira populacije da život posmatraju od danas do sutra.

Kada se malo uključe sive ćelije i pogleda poneka činjenica dolazi se do jako zanimljivih zaključaka.

Radiju je trebalo 38 godina da bi dostigao 50 miliona korisnika, televiziji 13 godina, Internet servisima bez socijalnih mreža četiri godine.


Fejsbuk (Facebook ) je dostigao 200 miliona korisnika za manje od godinu dana.

12 grama inženjerskog razmišljanja su potrebna da se shvati da treba biti na pravom talasu koji podrazumeva aktivno korišćenje socijalnih mreža.

Korisnici socijalnih mreža


U početku beše svetlost, tj. mlađi deo populacije je bio predvodnik u korišćenju ovih mreža. Tokom vremena ta luča beše dovoljna jaka da i oni koji imaju žuljeve na rukama, ali i fensi šeširiće, se osmele i počnu veoma aktivno da koriste najrazličitije Internet servise povezane sa socijalnim mrežama.

Dakle ako bi hteli da konstatujemo ko su korisnici ovih servisa, onda su to danas svi koji umeju da čitaju, ali ni to više nije pravilo.

I eto prilke za marketinške agencije, firme i pojedince koji žele da iskoriste infrastrukturu Interneta i bezbrojne besplatne servise da kreiranjem i popularisanjem interesantnog i korisnog sadržaja za društvene mreže, privuku pažnju korisnika interneta i uključe ih u proces informisanja i komunikacije.

I što je osebno zanimljivo zarade. Privuku i osvoje svoju publiku, svoje potencijalne kupce.

Šta jedan kvalitetan Internet marketar za socijalne mreže treba da poseduje?


Sa stanovišta biznisa poželjno je da poseduje znanje i iskustvo. Znanje i  i iskustvo u osnovama tradicionalnog marketinga. To je ugao svakog vlasnika kome su potrebne usluge digitalnog marketinga.

Treba mu gotov i upakovan paket. Gotov proizvod koji je već ispekao zanat i sada treba da razvije njegov posao na Internetu.
Da mu bude zlatna koka.

Ako vam je poznat ovaj stav vlasnika iz realne sfere poslovanja, nema razlike ni kod zapošljavanja u virtuelnoj sferi zvanoj Internet.

I kada čitate oglase za posao u oblasti digitalnog marketara i socijalnih mreža, uvek se zapitate kako osoba sa svim tim znanjima i iskustvima koje se traže uopšte i može biti nezaposlena.

Elem, da vidimo šta se to najčešće traži od onih koji se bave ovom oblašću zvanom Internet marketing:

1. Diploma fakulteta, ili nekih kurseva iz marketinga, ali nije obavezna

Jeste da se traži se ali nije odlučujuće u donošenju odluke poslodavca. Ipak, u poslednjim krugovima kandidati sa jačim diplomama ipak češće bivaju favorizovani.2. Iskustvo i reference

Većina poslodavaca želi da se uveri da ne dobija juniora (očigledno juniore baš ne vole mnogi), i da proveri šta  i kako ste radili na društvenim mrežama (CV u tom pogledu mora biti uvek spreman u nekom fajlu ili direktorijumu).


3. Kreativnost i veštine u struci

Serijski igrači u oblasti marektinga nisu baš dobitna kombinacija. Znaju to poslodavci.
Internet je bojno polje u kome konkurencija nema milosti niti razumevanja za druge.

Marketing iziskuje i određenu dozu kreativnosti koja se može i steći. Ne morate biti genije, ali ljubav prema čini tu razliku i stvara od vas boljeg marketara.4. Iskustvo u upravljanju razvojem i objavljivanjem sadržaja

Obrni okreni, sadržaj je majka mara.
Azbuka.
Početak i kraj marketinških aktvnosti.
Tema i osovina oko koje se vrte mnoge marketinške aktivnosti. Ako ste već pekli zanat na jakim projektima to vam je prednost i ulaznica za bolji posao.5. Marketar treba da ima sposobnost prelaska iz kreativnog u analitički marketing

Rekli bi talenat koji ne ume da se plasira i ispolji i nije neki talenat. Ili od njive do trpeze dugačak je put. Dobar marketing stručnjak za socijalne mreže treba da bude uverljiv i da ume da svoje ideje nametne kao najbolje.

6. Poznavanje digitalnih marketinških alata i razumevanje društvenih medijskih platformi

Bez alata nema zanata. Na Internetu su se nametnuli jako moćni digitalni servisi i alati koji mogu biti kao svemirsko oružje u rukama onih koji ih dovoljno upoznaju. Većina ih je plaćena ali bez investicija nema valjanog razvoja. Poznavanje SEO alata, Google servisa je kao poznavanje azbuke. Od tehnologije ne možete pobeći.Ne očekuje se niti je to realno da programirate ali da razumete ključne Internet tehnologije na zavidnom nivou je potreba posla. 

Naravno, nikada ne znate šta če vam sve trebati, Word Press ili neki drugi CMS, treba da umete da ih razlikujete i znate prednosti i mane istih.

Morate biti spremni da brzo učite.

7. Poznavanje blogosfere na zavidnom nivo

Blog je moćna platforma. Korišćenje ovog servisa kao jednog od kanala je danas neizbežno. Ovo je moćan servis koga treba umeti voditi odnosno njime upravljati.


8. Kod nas je i posebno važno odlično znanje engleskog jezika

Jer sve manje je samo lokalnih poslova a otvorenost i širina nastupa zahteva komunikaciju sa strancima. Strani jezik je podrazumevan.

9. Kvalitetno upravljanje vremenom

Rokovi su često kratki. Marketing stručnjak treba da ume da optimalno iskoristi vreme koje mu stoji na raspolaganju. I da u okviru njega svojim akcijama učini najviše što može.

10. Rad pod pritiskom

Možda je sasvim namerno ili sasvim slučajno ovo 10 osobina koju predstvaljamo. Prošlo je vreme hladovine i lako ćemo. Rokovi za realizaciju se skraćuju. Samim tim svi su pod većim pritiskom, tenzijom. Od vas se očekuje zavidan nivo empatije, strpljenje i brzo rešavanja konfliktnih situacija.

Rad pod pritiskom nije isti kao kada tog pritiska nema. Ako se dobro snalazite u ovoj sferi lakše ćete steći poverenje i zaslužiti lidersko mesto.

11. Razvijanje timskog duha

Rad u timovima je podrazumevan. Očekuje sa da jedan marketinški stručnjak ume da motiviše druge, organizuje njihov rad, utiče na pozitivnu klimu koja je često preudslov uspešnosti.

12. Kad je teško nemojte se skrivati

Iako je timski rad ono što se očekuje od vas, ako imate dovoljno samopouzdanja i znanja da preuzmete ulogu lidera dobićete pravu satisfakciju za to.

Jer umeće je biti na čelu tima kada je to neophodno, a posebno u slučajevima razvoja sadržaja, inovativnosti, kreativnosti, uređivanja i upravljanja reputacijom na internetu.

Umesto zaključka

Naravno da oni koji poseduju deo ovih osobina a žele da se usavršavaju i steknu najveći deo pobrojanih osobina, u modernom svetu mogu da biraju posao i platu.

Mnogo je lakše ako znate šta treba da znate i u kom pravcu da se usavršavate kako bi lično brže napredovali i izborili se za mesto koje smatrate da vam pripada.

1 коментар:

  1. Da. Marketing stručnjak za socijalne mreže bi trebao da zna i osnove SEO, optimizacije za pretraživače. Jedan od tekstova koji bi morao biti nezaobilazna tačka je i ovaj Optimizacija sajta

    ОдговориИзбриши