петак, 17. мај 2024.

KAKO PISATI PROMPTOVE ZA CHAT GPT

Do pre svega nekoliko meseci, o Chat GPT govorilo se kao o novom dobu koje dolazi, u kome će mnogo ljudi ostati bez posla, jer će veštačka inteligencija preuzeti primat. Zatim su mnogi pokušavali da dokažu kako baš i nije dobar a da, u stvari, nisu umeli da ga koriste na pravi način. U ovom tekstu, pokušaćemo to da objasnimo; bavićemo se upravo temom kako pisati efektivne Chat GPT promptove.

1. Razgovarajte sa AI kao što biste razgovarali sa konkretnom osobom

Jedna od zanimljivih stvari na koje ćete morati da se naviknete kada radite sa ovom botom je da ne pokušavate da ga programirate, već da razgovarate sa njim. Kao što razgovarate sa nekim od kolega, ili članom tima. Ako vam je tako lakše, dajte mu neko ime. Ovo pomaže kada razgovarate sa njim, jer možete da uključite detalje razgovora, male anegdote koji vašoj priči daju teksturu.

Dakle, kada razgovarate sa osobom, bilo bi prirodno očekivati da neko u početku neće shvatiti vašu poentu, i da će zahtevati pojašnjenje. Prirodno je i da neko s kim razgovarate skrene sa teme, pa mu treba pomoći da se na nju vrati. A isto tako, bilo bi prirodno popunti pozadinu i postaviti složenija pitanja, u koja ćete morati da se udubite, ili da ih ponovite, na osnovu odgovora koji ste dobili. O da, baš tako bi trebalo da razgovarate sa Chat GPT.

2. Postavite scenu i pružite kontekst, kao da pišete scenario

Pisanje Chat GPT prompta je više od postavljanja pitanja od jedne rečenice, kako ste to radili kada ste neki pojam pretraživali na Google. To često uključuje pružanje relevantnih osnovnih informacija za postavljanje kontektsta upita. Hajde da to malo pojasnimo na nekom primeru. Recimo:

Kako da se pripremim za putovanje na letovanje?

I na ovo pitanje, dobićete poprilično mnogo smernica, ali bi nijansiranije pitanje moglo da bude da želite da putujete u Grčku, iznajmljenim automobilom, i da to radite prvi put. U tom slučaju, pitanje će glasiti:

Kako da se pripremim za putovanje na letovanje, iznajmljenim automobilom? Idem prvi put, sa porodicom, pa želim da se pripremim unapred, da bismo putovali sigurno.

A evo i odgovora:


Vidite kako kad veštačkoj inteligenciji date malo više informacija, može da vam da fokusiraniji i korisniji odgovor? Ovo je samo jedan primer, pa zato hajde da vidimo još neki.


3. Recite AI da preuzme nečiji identit ili profesiju

Ovo je jedna od najzanimljivijih karakteristika Chat GPT, jer on može da piše sa stanovišta određene osobe (npr. poznate ličnosti) ili profesije. Recimo da piše poeziju u stilu Šekspira, ili da razgovara sa vama kao da je profesor, novinar, ili prodavac firme koja se bavi ugradnjom tendi.

Recimo da vam je balkon na sunčanoj strani, pa leti ne možete da uživate u jutarnjoj kafi, dok se spremate za posao. Želite da na svoj balkon ugradite tendu, ali o tome ne znate ništa, a Chat GPT pokušava da vam je “proda”:

Želim da ugradim tendu na svoj balkon. Stan mi je na sunčanoj strani, pa od ranog jutra ne mogu da sedim na balkonu jer je veoma vruće. Balkon mi je polukružnog oblika, pa ne znam da li je to moguće izvesti. Daj mi odgovor sa stanovišta prodavca tendi.

Dakle, kada u svoj prompt ubacite detaljne smernice, i odgovor koji dobijete biće detaljan. Možete da tražite da navede i argumente za i protiv, da vam obrazloži šta je za vas najbolje, kao i da za vas istraži neku temu koja vas interesuje.


4. Održavajte Chat GPT na pravom putu, tj. na temi vašeg razgovora

Kao što smo već pomenuli, Chat GPT ima tendenciju da izađe iz koloseka, ode u širinu, pa izgubi trag o diskusiji, ili potpuno izmisli odgovore. Šta će, čovek, kad ima tako bujnu maštu?!

Postoji nekoliko tehnika koje možete da iskoristite da biste ga držali na pravom putu, i da biste mu pomogli da bude dosledan. Jedna od njih je da ga zamolite da opravda svoje odgovore, recimo: “Zašto tako misliš”, ili na primer: “Kojim dokazom možeš da podržiš svoj odgovor”. U tom slučaju, Chat GPT bi mogao da vam se izvini što je izmislio neke stvari, a zatim vam da novi odgovor.

A ako vaš razgovor sa Chat GPT potraje, primetićete da će u nekom momentu AI izgubiti nit. Ovo nije ništa čudno, ni jedinstveno samo za AI. To nam se svakodnevno dešava kada imamo duži razgovor sa većinom naših prijatelja, porodice ili saradnika.

Sa Chat GPT možete da koristite iste tehnike koje koristite i sa prijateljima. Nežno ga vratite na pravi put, i podsetite ga koja je tema, kao i šta pokušavate da istražite. Niko nije savršen, a Chat GPT to pogotovu nije.


A evo još nekoliko saveta za pisanje promptova…

# Budite slobodni da ponovo postavite pitanje, ili da nešto dodate. Chat GPT će menjati odgovor svaki put kada pitate.

# Pravite male izmene u svojim upitima, da biste naveli AI da vam da bolji odgovor.

Chat GPT će zadržati “svest” o prethodnim razgovorima sve dok je trenutna stranica otvorena. Ako napustite tu stranicu, zaboraviće na ono o čemu ste pričali. Da budemo jasniji, Chat GPT će takođe, ponekad izgubiti nit vašeg razgovora, pa imajte na umu da ćete možda morati da počnete ispočetka, s vremena na vreme. Slično tome, otvaranje nove stranice će započeti diskusiju sa svežim odgovorima.

# Duži odgovori od preko 500 reči, ponekad ne ispadnu kako treba. Obavezno navedite koju dužinu odgovora želite.

# Možete da ispravite i razjasnite upite na osnovu toga kako je AI prethodno odgovorio. Ako je pogrešno protumačio ono što ste mu rekli, možete da mu objasnite šta je propustio, pa da nastavite dalji razgovor.

# Preformulišite pitanje ako ne želi da odgovori na ono što ste ga pitali. Koristite identitete ličnosti, da biste dobili odgovore na pitanja koja izbegava. Ako želite da citira izvore, recite mu da podrži ili opravda svoje odgovore.

# Nastavite da eksperimentišete, jer samo vežbom, možete doći do konkretnog znanja.

# Chat GPT ponekad jednostavno ne uspe da vam da odgovor, ali to nije razlog da odustanete. Naravno, možete i da odustanete, i probate sa nekim drugim alatima tog tipa. Niko nije savršen, bar ne još uvek.

# Deo onoga što čini Chat GPT tako ubedljivim je da možete da mu postavite bilo kakvo pitanje. Skoro na sve, daće vam neki odgovor. Ipak, imajte na umu to da je dizajniran da pruži pismene odgovore. Ako vam je potrebna lista mogućih sajtova na kojima možete da pronađete to što tražite, ipak je bolje da istražujete preko Google.

# Ako vam treba neki oblik proračuna, razgovarajte sa Wolfram Alpha, pošto tome i služi. Za Chat GPT kreirajte promptove otvorenog tipa i podstičite njegovu kreativnost. Da, kreativnost nije isključivo u nadležnosti ljudi, slobodno sa njim delite lična iskustva ili emocije, i zapamtite da se znanje veštačke inteligencije završava sa 2021. godinom.

# Ako na neko pitanje odbije da vam odgovori, znajte da postoje neke “zaštitne ograde” koje su ugradili u njegov sistem. Iako će vam možda na kraju reći neki odgovor, on možda neće imati veliku vrednost. Eksperimentišite sa različitim frazama ili perspektivama.


Veštačkoj inteligenciji možete postavljati koliko god pitanja želite. Mada, može se desiti da postavite previše pitanja odjednom, pa da vam uljudno predloži da dođete ponovo malo kasnije. Posle nekoliko sati razgovora, i veštačka inteligencija može da se umori.

I budite obazrivi, jer i ovo je jedna od stvari, koja može da izazove zavisnost. Poput društvenih mreža, znate ono: “Samo još jedna sličica na Instagramu” ili “još jedan video na Tik-Toku”, što zna da potraje u nedogled.


Originalni tekst na sajtu Tesha Design

Нема коментара:

Постави коментар